Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, luni, că în bugetul de stat pe 2024 sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, dar și investiţiile pe programul Anghel Saligny.

Citește și: Salariul minim net din ianuarie 2024, în pericol să scadă

Șeful Finanțelor Publice a promis, după discuția cu deputații liberali, că vor fi zero creşteri de taxe şi impozite în 2024, în afara celor care urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Marcel Boloș a precizat că un subiect amplu discutat azi a fost cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, "urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală".

Salariile profesorilor, mai mari în 2024. Care este impactul bugetar?

"Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale", a afirmat Boloş, după şedinţa grupului parlamentar al PNL. 

Întrebat de câţi bani vor fi nevoie pentru majorarea salariilor din Educaţie, Marcel Boloş a spus că este vorba de 4,6 miliarde lei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Să nu uitaţi că noi mai avem un domeniu pe care nu l-am valorificat, este cel al veniturilor nefiscale şi domeniul redevenţelor este unul la care vom veni cu reglementări în curând, încât să putem să avem cât mai mulţi bani încasaţi la buget şi să ne onorăm aceste obligaţii", a completat ministrul Boloș. 

De unde vin banii pentru pensii în 2024

Marile necunoscute ale bugetului pentru anul 2024 se referă la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data

de 1 septembrie.

Ministrul Boloș a declarat presei că a discutat cu colegii săi "pentru cuprinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-am menţionat în cadrul şedinţei pentru a avea siguranţa sursei de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli".

"Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024", a declarat ministrul Finanțelor care a precizat că, în privinţa surselor de finanţare, va intra în vigoare legea 296 cu măsurile fiscal-bugetare care au fost aprobate prin asumarea răspunderii guvernamentale la sfârşitul lunii septembrie.

De asemenea, la nivelul Ministerului de Finanţe se derulează, în prezent, un amplu proces de implementare a măsurilor de digitalizare, respectiv modulele de fraudă.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

"Vom avea nou aceste module de fraudă pe care le implementăm şi care vor însoţi sistemele informatice naţionale, vorbesc de casele de marcat electronice, vorbesc de factura electronică, vorbesc de sigiliul electronic. Aveţi răbdare până la definitivarea proiectului de buget şi atunci o să vin cu sumele", a mai spus Boloş.

marcel bolos

Marcel Bolos, anunț important despre bugetul pe 2024 

[Sursa foto: Facebook]

Când se dezbate în Parlament bugetul pe 2024 

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat,

luni, deputatul PNL Florin Roman, după întâlnirea ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, cu grupul parlamentar liberal de la Camera Deputaţilor.

"Am avut o întâlnire la nivelul grupului de deputaţi al Partidului Naţional Liberal cu ministrul de Finanţe liberal, Marcel Boloş. În urma acestei întâlniri s-a dat un vot în unanimitate de susţinere a noului proiect de buget de stat pentru anul 2024 şi pe bugetul asigurărilor sociale de stat. În urma consultărilor şi discuţiilor cu ministrul Finanţelor am concluzionat câteva componente liberale extrem de importante pentru care noi vom vota în unanimitate acest buget", a spus Roman, vicelider al grupului PNL.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si