In satul Rimetea din Judetul Alba parca ai calatori in timp. Casele sunt conservate perfect si atmosfera este de poveste. 

Este singurul din Romania care a primit distinctia Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului, a fost propus pentru a fi inclus pe lista UNESCO.

Rimetea este un loc ascuns parca de Muntii Trascaului, un sat cu 500 de suflete, neatins de modernitate si unde abia exista semnal la telefonul mobil.

Istoria locului incepe in urma cu mai bine de opt secole.

„Localitatea noastra are datari din anii 1200 deja si aici au locuit, deci au fost adusi secui in vremea invaziei tatarilor, si din secolul al XIV- lea a inceput sa se extraga fier. Erau niste oameni foarte prosperi, foarte instariti fata de ceilalti oameni care erau iobagi in satele care ne inconjoara si aceasta prosperitate se vede inclusiv in constructia caselor”, a explicat muzeograful Lassel Agneta, noteaza digi24.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

in urma cu 150 de ani, Rimetea a fost in pericol sa dispara. Un incendiu puternic a distrus multe case.

Casele sunt mandria locului, de aceea, in 1996, in Rimetea a inceput un program de protejare a patrimoniului arhitectural. Pentru ca satul era vizitat de multi turisti unguri si era promovat in Ungaria, Consiliul Local al Sectorului V din Budapesta a adoptat localitatea din Transilvania pentru a putea incepe un proces amplu de intretinere.

Proprietarii caselor istorice primesc fonduri pentru reabilitarea lor. incepe atunci o actiune comuna de restaurare a fatadelor care sunt vopsite in alb, iar obloanele intr-un verde crud. in urmatorii zece ani 140 de case vor fi reabilitate.
Cele mai frumoase case se afla pe sirul de Sus. Asa ii spun localnicii strazii aflate in partea de nord a pietei centrale. Aici locuiau in secolul al XIX-lea negustorii de fier si proprietarii de forje, iar casele par trase la indigo.

„Majoritatea sunt la fel. Camerele sunt tip vagon toate si zidurile sunt late, din piatra, 80-90 de centimetri sunt si de aceea tin asa de mult”, a explicat Aurelia simon, localnica.

„Aceste case sunt construite toate in anii 1800 si sunt niste case masive din piatra Fatada caselor nu se poate modifica deci trebuie sa se mentina in starea lor actuala”, a spus muzeograful Lassel Agneta.

Populatia de astazi a localitatii este formata din secui si sasi. Farmecul zonei si traditiile localnicilor aduc in fiecare an peste 20 de mii de turisti in satul de la poalele Trascaului. in 2012, Rimetea a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si