UPDATE: Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, a confirmat că reportajul Sky News în care sunt prezentati un grup de asa-zisi traficanti de arme este unul contrafăcut.

"Au fost indentificate persoanele mascate si alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate si ridixcate armele, s-a descoperit si autoturismul. Se face o conducere în teren si vor fi adusi în cursul zilei de astăzi (miercuri- n.r.). Vom reveni cu amănunte după ascultarea lor.

se confirmă ce am preconizat de la început, a fost o înscenare a jurnalistilor britanici", a explicat Horodniceanu.

 

De altfel, si specialistii afirmă că reportajul celor de la Sky News despre presupusi traficanti români care ar putea să le vândă arme teroristilor este pură inventie.

Asa-zisii traficanti de arme din reportajul Sky News au fost saltati de DIICOT
Mai multe percheziţii au loc miercuri dimineaţa în Bistriţa şi Târgu Mureş, în dosarul deschis ca urmare a materialului difuzat de televiziunea Sky News, cu privire la aşa-zişi traficanţi de arme din România. Cei patru presupuşi traficanţi au fost ridicaţi de procurori şi duşi la audieri de procurorii DIICOT.

Cei patru presupuşi traficanţi au fost ridicaţi de procurori şi duşi la audieri de procurorii DIICOT.

Autorul investigatiei Sky News privind traficul de arme din România, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 ca nu stie exact unde a avut loc întâlnirea cu traficantii, pentru ca nu a avut voie sa filmeze localitatile din zona, aceasta parând sa fi fost undeva, în nord-vestul tarii, ca nu a avut niciun motiv sa creada ca cei cu

care s-a întâlnit nu sunt cine pretindeau ca sunt. Ramsay mai spune ca presupusii traficanti de arme s-au lasat filmati pentru ca nu pareau sa se teama de autoritati.

 

Ramsay a declarat la Digi 24 ca initial a luat legatura cu o banda de traficanti de arme din Albania, Serbia si Bosnia, dar întâlnirile nu au avut loc, pentru ca respectivii nu prezentau încredere.

 

"Contactele noastre au dus spre un român care era membru al unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv sa cred ca nu era cine pretindea ca e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat si care a confirmat ca armele erau arme militare", spune jurnalistul, care precizeaza ca a durat aproape noua luni pentru a aranja întâlnirea.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

 

El sustine ca jurnalistii au fost perchezitionati, iar armamentul greu a fost scos la vedere.

 

"Nu a fost cea mai usoara munca pe care am facut-o", declara Ramsay.

 

Jurnalistul povesteste ca imediat ce traficantii si-au dat seama ca nu va cumpara nicio arma, au împachetat si au plecat.

 

"În nicio clipa nu le-a pasat (n.r.

- ca pot fi identificati) pentru ca, asa cum au spus, autoritatile locale nu reprezinta o problema pentru ei", remarca Stuart Ramsay, adaugând: "E o afacere, multe mii de arme".

 

Sky News a difuzat la sfârsitul saptamânii trecute un material realizat de Stuart Ramsay privind traficantii de arme din România. Materialul prezenta imagini de la o întâlnire a jurnalistului cu doi presupusi traficanti de arme, care îi prezentau mai multe tipuri de arme despre care autorul materialului afirma ca sunt arme militare.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

 

Autoritatile de la Bucuresti au contestat veridicitatea reportajului, anuntând totusi ca vor face investigatii în acest caz. seful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat ca nu este exclusa o tentativa de discreditare, pentru ca, din ce a vazut, ca nespecialist, poate sa spuna ca acele arme nu erau de razboi, ci de vânatoare, iar filmarea unor traficanti pare greu de crezut.

 

Politia Româna a spus ca armele prezentate în imagini sunt de vânatoare si pot fi detinute legal în tara noastra de catre vânatori, colectionari, precum si de personalul silvic.

 

Ambasada României în Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, ca a preluat informatiile primite de la Politia Româna legata de faptul ca armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânatoare, nu de razboi, si le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replica, aceleasi informatii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agentiei Nationale pentru Infractionalitate.

 

Ambasada României a sesizat si autoritatea de reglementare din domeniul comunicatiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la continutul acestui reportaj. ”În scrisorile transmise entitatilor mentionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet si incorect al informatiilor prezentate în reportajul mentionat, care nu sustin concluziile anchetei jurnalistice respective, si care sunt de natura a proiecta o imagine negativa a României în rândul publicului britanic”, mai precizeaza reprezentanta româna de la Londra.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si