Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, bunicii care au grijă de nepoți ar putea să primească o indemnizație de 1500 de lei pe lună. Bătrânii vor primii acești bani în cazul în care părinţii aflați în concediu de creștere al copilului revin la serviciu înainte de încheierea perioadei.

Bunicii ar putea primi 1500 de lei

În cazul in care copilul are pâna la 6 luni, bunicii vor primi 1500 de lei pe lună.

Daca acesta are peste 6 luni, atunci bunicii vor primi 650 de lei pe lună. Banii aceștia vor fi acordați de către stat până când cei mici vor împlini vârsta de 2 ani.

Citește și: Imagini șocante cu văduvele de război din Rusia care au primit haine de blană de la Kremlin. De ce sunt fericite?

Concomitent cu indemnizația pentru bunici, mama va încasa stimulentul de inserţie, reglementat de legislaţia în vigoare, tot de 650 de lei.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Citește și: Campanie de strângere de ajutoare pentru sinistrații din Turcia, în Sectorul 4

Bunicii cu pensii speciale nu vor pot beneficia însă de concediu pentru creșterea nepotului. Dacă copilul este înscris la creșă sau la alte unități de educație timpurie antepreșcolară, atunci bunica/bunicul nu va poate lua acest concediu. 

Ce condiții trebuie respectate

Pentru a putea solicita indemnizația pentru creșterea nepoților, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoții pe care îi îngrijesc, să se ocupe efectiv de creșterea și îngrijirea acestora și să aibă

acordul părinților celor mici.

Citește și: Drumuri închise și circulație restricționată în mai multe zone din cauza viscolului

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor. 

Citește și: Au incendiat o casă și au încercat să dea foc la o alta. Unul dintre piromani a fost prins

Proiectul a trecut de Senat, dar votul decizional la Camera Deputaţilor a fost amânat pentru două săptămâni. 

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si