Calendar ortodox 29 octombrie 2021 Ce sărbătoare este vineri?  În data de 30 octombrie 2021, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfintii Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia, sora sa; Mosii de toamna 2021.

Moșii de toamnă 2021. Ce reprezintă această sărbătoare?

În 2021, Mosii de toamna sau pomenirea celor adormiti, are loc pe 30 octombrie. Astfel, termenul "mosi" vine de la "stramosi" si ii are in vedere pe toti inaintasii și srămosii nostri trecuti în neființă.

Slujba in care se savarseste pomenirea celor adormiti este numita Parastas.

Slujba susținută de Moșii de toamnă este o slujba prin care preotul si credinciosii se roaga lui Dumnezeu ca sa le ierte pacatele celor trecuti la cele vesnice. E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului. 

Totodată, de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfiinţite.

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?

Citeste si:  Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021

Ce se împarte de Moşii de toamnă- Sâmbăta Morţilor 2021

În ziua praznicului de Moșii de toamnă se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin.

Totodată, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Astfel, în cinstea celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă.

Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu nuci sau bomboane. Pe lângă coliva mare, la biserică este bine să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, care se impart, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

În această zi se duc la biserică si colaci împletiti, care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea ne trebuie tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Însă, cei care doresc pot adăuga pe masa din biserică, dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți, cum ar fi: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?

Calendar ortodox 30 octombrie 2021. Ce sărbătoare importantă este sâmbătă?

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum explică organizatorii SAGA decizia superstarului internațional, Nicki Minaj: "Ne depășește puterile"- radioimpuls.ro

Citeste si:  Calendar ortodox noiembrie 2021. Sărbători religioase importante

Cine au fost Sfinții Zenovie si Zenovia?

Sfintii Zenovie si Zenovia au vietuit in timpul imparatului Diocletian (284-305). Acestia s-au nascut in cetatea Egeea din Cilicia. Ei au mostenit de la parinti nu doar o avere uriasa, ci si credinta in Hristos. Astfel, acestia ravnind dupa dragostea Domnului si-au impartit toata averea saracilor. Datorita vietii virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetatii Egeea. Dumnezeu i-a daruit lui Zenovie pentru lepadarea grijii lumesti, puterea de a vindeca toata boala si neputinta din popor.

Insă, în vremea persecutiei impotriva crestinilor, Zenovie a fost arestat si dus inaintea Prefectului Lysias care i-a spus:" Ai de ales una din doua: ori viata, ori moartea; insa viata o vei avea daca vei aduce jertfa zeilor nostri". La acestea Sfantul Zenovie a zis: "Viata fara Hristos moarte este, cata veme moartea pentru El inseamna viata, nicidecum moarte".

Astfel, în timp ce Sfântul Zenovie era supus chinurilor, a venit in fata judecatorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus ca doreste sa bea si ea paharul pe care il bea fratele ei, ca sa dobandeasca si ea cununa vietii. Au fost aruncati impreuna in foc si in pacarura clocotita, iar in cele din urma decapitate cu sabia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si