Când se schimbă ora în 2022. Anul acesta România trece la ora de vară pe data de 27 martie. 

Ora 04:00 va deveni ora 03:00, fusul orar va trece de la EET la cel EEST, iar timpul de compresie va fi GMT3 în loc de GMT2. Ziua de 27 martie va fi cea mai scurtă zi din an, pentru că va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie, dar și după echinocțiul de primăvară, din 20 martie, care va marca sfârșitul iernii din punct de vedere astronomic.

se schhimbă ora

În acest an, ora se va schimba pe data de 27 martie. 

[Sursa foto: istockphoto.com]

Cum afectează trecerea la ora de vară?

Chiar dacă schimbarea orei s-a transformat într-un lucru normal pentru români, specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că acest lucru poate afecta organismul persoanelor sensibile la astfel de schimbări. 

Citeste si: Ce trebuie sa faci in caz de razboi?

Specialiștii spun că o persoană are nevoie de una sau chiar două săptămâni din momentul schimbării orei pentru ca organismul să se acomodeze și să se obișnuiască cu noul fus orar.

Fenomenul este cunoscut în popor sub numele de „datul ceasului” și reprezintă o schimbare în ceea ce privește orele de somn, dar și în rutina persoanelor care pot fi afectate. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Iată câteva dintre simptomele care pot apărea odată cu trecerea la ora de vară: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Ținta acestor probleme pot fi în principal persoanele cu vârste din zona extremelor: copiii și persoanele vârstnice, care au organisme mai delicate și mai fragile.

se schimbă ora

Cum poate afecta schimbarea orei sănătatea oamenilor? 

[Sursa foto: istockphoto.com]

Care este istoria schimbării orei? 

Ora de vară a apărut inițial în 1932. Inițial, schimbările erau făcute anual, în prima duminică a lunii aprilie, la ora 00:00, respectiv în prima duminică a lunii octombrie la ora 01:00. Modificările au existat până în anul 1939. Între 1941 și 1979 în România nu a mai avut loc schimbarea orei de vară până cânt țara nu a semnat Convenția Fusurilor Orare.

Citeste si: Luna Plină martie 2022: Pe ce dată are loc și cum sunt zodiile afectate

În anul 1997, în urma Ordonanței 20/1997 au fost introduse regulile după care și astăzi are loc schimbarea orei: „În cadrul orarului de vară se stabilește ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans față de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00, care devine ora 04:00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 04:00, care devine ora 03:00”. 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si