Există mai multe tradiții pentru ziua de 9 martie 2024 de care credincioșii este bine să țină cont pentru a le merge bine în anul acesta.

Un obicei vechi ne spune că pe data de 9 martie bărbații beau mai multe pahare de vin. Iată câte pahare de vin se beau, de fapt, la această dată: 40 sau 44? Vezi ce semnifică fiecare număr.

Ce sărbătorim pe 9 Martie 2024?

Pe 9 martie 2024 îi sărbătorim pe cei 40 de mucenici care au fost torturați în Sevasta Armeniei la începutul secolului al IV-lea, potrivit Calendarului ortodox pentru martie 2024. Ei refuzau să se închine idolilor și își afirmau credința în Hristos, motiv pentru care au îndurat multe chinuri îngrozitoare. După ce au îndurat 8 zile de temință și rele tratamente, guvernatorul Armeniei a poruncit ca cei 40 de ostași (n.r. mucenici) să fie aruncați în lacul înghețat al Sevastiei, conform calendarortodox.ro

Citește și: Ziua Bărbatului în 2024: Se sărbătorește pe 9 martie sau nu?

În noaptea în care mucenicii se aflau în lac, 40 de cununi strălucitoare s-au coborât pe Pământ, din ceruri, deasupra mucenicilor. În dimineața celei de-a doua zile, mucenicii au fost scoși din apă și încă o dată au fost forțați să renunțe la credința lor.

Chiar și așa, Sfinții 40 de Mucenici au ales să moară.

Sfinții 40 de Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton și Aglaie.

sfintii 40 de mucenici din sevastia

Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți pe 9 martie 2024, conform Calendarului ortodox.

[Sursa foto: Doxologia]

Câte pahare se beau pe 9 martie 2024: 40 sau 44? Iată ce spune tradiția

Pe data de 9 martie se spune că bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin pentru a-și arăta rezistența, puterea, dar se spune că vor avea și noroc la bani în tot restul anului. Chiar dacă numărul paharelor și cel al mucenicilor sărbătoriți pe 9 martie este relativ apropiat, 40/44, nu ar trebui să facem confuzie între cele două.

Cele 44 de pahare de vin reprezintă sângele vărsat de cei 40 de mucenici în timpul torturilor pentru credința lor în Hristos.

Tradiția ne spune că bărbații trebuie să mănânce câte o lingură de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac pentru fiecare pahar de vin pe care îl consumă în această zi. Așa își vor spori norocul la bani.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Chiar dacă tradiția băutului celor 44 de pahare de vin de către bărbați încă se ține în unele regiuni și este destul de cunoscută, din punct de vedere religios, obiceiul acesta ar fi „păcătos”, conform crestinortodox.ro  

pahar cu vin

Câte pahare cu vin se beau de fapt pe 9 martie 2024? 40 sau 44?

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: De ce sunt 40 de mucenici și se beau 44 de pahare. Explicația neașteptată

Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici

În ziua de 9 martie se obișnuiește ca gospodinele să prepare mucenici (vezi AICI rețete de mucenici).

Tradiția ne spune că nu este bine să supărăm pe nimeni în această zi și nici să purtăm dușmănie pe aproapele nostru. Dacă încălcăm aceste două „reguli”, riscăm să avem o perioadă următoare plină cu probleme și necazuri.

Un alt aspect de care creștinii trebuie să țină cont este gestionarea banilor. Mai exact, în această zi de 9 martie nu este bine să împrumutăm pe nimeni și nici să cerem bani.

În această zi nu este bine să facem treburi prin gospodărie. Nu se spală rufe, nu se coase și nici nu se fac alte treburi.

O tradiție din Muntenia ne spune că femeile stropesc obiectele de prin gospodărie cu agheasmă cu un pămătuf de busuioc. Se stropesc: vasele în care se gătesc mâncăruri de post, vasele în care se gătesc mâncăruri pentru sărbătorile cu familia, îmbrăcămintea și proviziile. După acest ritual trebuie să tămâieze casa.

agheasma si busuioc

Pe 9 martie gospodinele sfințesc casa cu agheasmă cu busuioc.

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

O tradiție pentru această zi este și cea a consumului celor 44 de pahare cu vin de către bărbați. 

În plus, la această dată sunt aprinse și focurile de Măcinici în curți, în fața caselor, pe câmp și sunt purificați oamenii și animalele prin stropirea cu agheasmă.

Citește și: Moșii de Mucenici 2024, ziua în care se deschid Porțile Raiului pentru cei adormiți. Ce este bine să dai de pomană de Moșii de Iarnă și Moșii de Primăvară? 

Se spune că pe data de 9 martie se deschid mormintele și porțile Raiului, iar sufletele celor trecuți în neființă circulă liberi printre cei vii. Ei sunt așteptați cu scaune și cu mese întinse la focurile de Măcinici.

Se spune că dacă pământul era înghețat în această zi, atunci toamna se aștepta să fie fără brume. Dacă pământul nu era înghețat, bruma din toamnă cădea mai repede.

În trecut, pe 9 martie, oamenii scoteau plugul la arat și așa marcau începutul sărbătorilor de primăvară și începutul noului an agrar, conform Hotnews.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si