Iată care sunt beneficiile și contraindicațiile verzei murate pentru organism!

Ce beneficii are varza murată pentru organism?

Datorită fermentării verzei murate, aceasta capătă proprietăți nutriționale deosebite. Zeama de varză murată este indicată mai ales pentru digestie, i munitate și slăbire. Varza murată conține multe probiotice, adică bacterii benefice, care asigură protecția intestinelor de acțiunea toxinelor.

Totodată, probioticele pot îmbunătăți digestia și reglează tranzitul intestinal, mai ales după un tratament cu antibiotice.

Diareea, gazele intestinale, constipația, toate sunt simptome specifice bolii Crohn și ale colitei ulcerative, care pot fi ameliorate consumând varză murată.

Citeste si: Rețeta bunicii de varză murată la butoi pentru iarnă

De asemenea, varza murată conține enzime care ajută la absorbirea eficientă a substanțelor nutritive din alimente.

Aceleași probiotice au un rol important în întărirea sistemului imunitar, prevenind astfel apariția virozelor sau a altor probleme de sănătate, precum infecțiile tractului urinar. Varza murată este bogată și în fier și vitamina C, ambele contribuind la menținerea unui sistem imunitar puternic.

Citeste si: Rețetă compot de struguri: Greșeala pe care trebuie să o eviți

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Studiile au arătat că varza murată consumată regulat te poate ajuta să slăbești mai repede și să îți menții greutatea, ca urmare a numărului redus de calorii, dar și a fibrelor conținute, care mențin senzația de sațietate mai mult timp. De asemenea, mai multe cercetări au scos la iveală că probioticele din produsele fermentate au capacitatea de a reduce cantitatea de grăsimi absorbite în corp.

Nu mai puțin importante sunt efectele probioticelor asupra stării emoționale.

Acestea au o influență puternică asupra florei intestinale, care, la rândul ei, „dictează” creierului  diverse emoții. În cazul de față, unele pozitive. Studiile au arătat că probioticele pot reduce semnificativ stresul, îmbunătățesc memoria și ameliorează simptomele de anxietate, depresie, autism sau tulburare obsesiv-compulsivă.

Fibrele și probioticele au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului din sânge, prevenind astfel afecțiunile inimii. Mai mult decât atât, varza murată conține menaquinonă, un compus cunoscut sub denumriea de vitamina K2, despre care se consideră că ar reduce riscul de boli de inimă prin prevenirea acumulării de depozite de calciu pe artere. Tot vitamina K2 întărește oasele și scade riscul de fracturi la bătrânețe.

Varză murată- contraindicații

V arza murată este bogată și în sodiu, pentru că are multă sare, însă e bine să evitați consumul excesiv, mai ales dacă aveți probleme cu tensiunea. Mai mult, excesul de sare favorizează retenția de apă și problemele renale.

Cu toate acestea, persoanele care urmează un tratament pentru boala Parkinson, depresie sau anxietate nu trebuie să mănânce varză murată în exces, pentru că un anumit compus poate interacționa cu substanțele din medicamente.

Citeste si: Rețetă varză călită: Este perfectă pentru această toamnă

Dacă obișnuiești să consumi multă varză murată, te poți confrunta cu balonare și gaze intestinale, deoarece varza este bogată în rafinoză, care, odată ajunsă în colon, trece prin procesul natural de fermentație, ceea ce favorizează eliberarea gazelor intestinale. Simptomele neplăcute pot persista până la 2 zile, dar administrarea de suplimente cu enzime vă poate scăpa de disconfort.

De asemenea, dacă vei consuma în mod excesiv de varză murată, reacțiile adverse ale acesteia va fi  diareea, însoțită de crampe abdominale. Rafinoza nefermentată din scaun este de vină pentru această situație. Vestea proastă este că rafinoza nedigerată poate duce la umflarea mâinilor  și a picioarelor, ca urmare a retenției de apă, și la scaune apoase și frecvente (diaree).

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Așadar, zeama de varză murată are numeroase beneficii pentru sănătatea ta, însă în același timp este contraindicată în diverse situații și trebuie consumată cu moderație.

Citeste si: Rețetă plăcintă de dovleac: Secretul unui blat pufos

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si