UPDATE 19.30.  Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni un nou set de măsuri care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie 2022.

Citeste si: Klaus Iohannis cere noi sancțiuni pentru Rusia

Cel mai probabil noile prețuri plafonate la energie, aplicabile până la data de 31 martie 2023, vor fi adoptate printr-o Ordonanță de urgență în ședința de guvern de miercuri.

Nicolae Ciucă a prezentat prețurile plafonate la energie electrică și gaze 

„Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie. Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw ”, a spus premierul, potrivit Gov.ro.

Nicolae Ciucă: La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw. 

[Sursa foto: Gov.ro]

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat el. 

Nicolae Ciucă: Prevenim riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a declarat luni premierul Nicolae Ciucă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor", a mai spus prim-ministrul României.

Știrea inițială. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că miercuri va avea loc o şedinţă de Guvern pentru ordonanţa privind compensarea preţurilor la energie începând cu 1 aprilie, urmată de şedinţa coaliţiei de guvernare pentru a analiza preţul carburanţilor.

Citeste si: Scumpiri pe bandă rulantă în România, în 2022. La cât a ajuns rata inflației

"Cred că miercuri va intra în şedinţa de Guvern în forma propusă de Ministerul Energiei şi de către premier. Este şi cu compensare, pe anumite componente(...) pentru gazele naturale şi energie electrică. Va fi o şedinţă de coaliţie miercuri la Parlament după şedinţa de Guvern", a spus luni Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Plafonarea prețurilor la energie, până în martie 2023

​Guvernul prelungește măsura plafonării prețurilor la energie până anul viitor, la 31 martie, o ordonanță de urgență în acest sens urmând să fie aprobată în următoarea ședință de guvern, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Citeste si: VIDEO- Bicicletele și trotinetele au devenit o metodă de transport tot mai utilizată în Capitală. Prețul carburanților a influențat această creștere

Potrivit unui draft al proiectului de ordonanță de urgență consultat de HotNews.ro prețul plafonat la energie electrică depinde de consum în cazul consumatorilor casnici. Nu se mai vorbește însă de compensare.

Prețuri plafonate la facturile de curent electric

Potrivit documentului, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

 

  • a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30- 100 KWh;
  • b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  • c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

 

Guvernanții nu s-au decis însă în privința gazelor naturale

În privința gazelor, draftul de proiect vorbește despre un preț plafonat pentru vânzarea către clienții casnici, dar acesta nu este încă stabilit. Gazele ar trebui să provină exclusiv din producția internă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat săptămâna trecută că se fac ultimele retușuri pe Ordonanţa de urgenţă cu privire la schema de ajutor la energie electrică şi gaze naturale, care urmează să fie aplicată de la 1 aprilie.

Ministrul a adăugat că în weekend-ul care s-a încheiat urmau să fie finalizate consultările „cu toţi actorii din piaţă”.

„Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale", a precizat ministrul Virgil Popescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si