Supralegalizare sau apostilare?

Supralegalizarea si apostilarea sunt doua lucruri diferite, desi scopul lor este acelasi. Diferenta dintre un act supralegalizat si unul apostilat o face Conventia de la Haga. Romania a semnat Conventia in anul 2001 si s-a alaturat astfel altor 64 de state semnatare. Scopul acestei Conventii a fost simplificarea procedurii de certificare a documentelor oficiale necesare pe un teritoriu strain. Mai mult, odata apostilat un document, acesta este recunoscut in oricare dintre statele semnatare ale Conventiei.

 

  • Exemplu 1: Daca doresti sa te stabilesti intr-un stat ce se afla pe lista semnatarilor Conventiei de la Haga, documentele tale trebuie sa fie apostilate pentru a fi recunoscute. Prin documente se intelege certificatul de nastere, certificatul de casatorie, diplomele de studii, etc. Desigur, in functie de fiecare stat in parte, toate aceste documente trebuie sa fie insotite de traduceri legalizate, la randul lor apostilate.
  • Exemplul 2: In cazul in care un cetatean roman a decedat pe teritoriul altui stat semnatar al conventiei de la Haga, certificatul de deces trebuie apostilat pentru a fi recunoscut in Romania.

 

Ce este supralegalizarea?

Supralegalizarea este acea procedura care certifica faptul ca un act emis de institutiile din Romania este unul oficial, veridic din punct de vedere al semnaturii.

Prin aceasta procedura se atesta calitatea in care a actionat semnatarul actului, identitatea sigiliului si/sau identitatea stampilei de pe actul respectiv.

Cine si cum se face supralegalizarea?

Spre deosebire de apostila, procedura de supralegalizare acte este mai greoaie si cere mai multe drumuri la institutiile competente. Din punct de vedere al procedurii, este un cumul de avize obtinute de la institutiile competente in vederea certificarii legalitatii unui act.

In functie de tipul de act ce trebuie supralegalizat, se obtin avize de la:

 

  • Ministerul competent, precum Educatie, Sanatate, Justitie
  • Traducator autorizat – acesta traduce documentele in limba statului respectiv sau intr-o limba de circulatie internationala
  • Notar public – legalizeaza traducerea autorizata
  • Camera Notarilor Publici – supralegalizeaza semnatura si sigiliul notarului public
  • Ministerul Afacerilor Externe supralegalizeaza sigiliul Camerei Notarilor Publici
  • Intr-un final, Sectia Consulara a statului respectiv este cea care ofera un ultim aviz asupra documentului supralegalizat.

 

Apoi, se depune la Ministerul Afacerilor Externe o cerere de supralegalizare a actelor oficiale. Cererea este insotita de actele ce urmeaza a fi supralegalizate in original, impreuna de copii ale acestora si copii dupa documentul de identitate. Mai trebuie mentionat si ca procedura de supralegalizare a actelor oficiale de catre MAE se presteaza cu titlu gratuit.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

 

  • Exemplu: Un tanar si-a terminat studiile in Romania si doreste sa se angajeze intr-o tara care nu se numara printre statele semnatare ale Conventiei de la Haga. Astfel, acesta are nevoie sa isi supralegalizeze actele de studii in vederea recunoasterii lor.
    Trebuie sa urmeze, in principiu, 5 pasi pentru supralegalizarea studiilor.

Se vizeaza actele de studii emise de catre Institutiile de Invatamant Superior la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor. Se supralegalizeaza actele la Ministerul Afacerilor Externe Se efectueaza traduceri si/sau copii legalizate de catre un notar public Se supralegalizeaza traducerile si/sau copiile de catre Camera Notarilor Publici. Atentie insa, Camera trebuie sa fie din aceeasi localitate ca notariatul unde s-a efectuat legalizarea documentelor. Se supralegalizeaza traducerile si/sau copiile de catre Ministerul Afacerilor Externe.

 

Ce acte se pot supralegaliza

Se pot supralegaliza orice acte originale, copii legalizate sau traduceri autorizate, cu mici mentiuni:

 

  • Unele acte necesita avize inaintea supralegalizarii;
  • Documentele care se vor folosi in state ce sunt semnatare ale Conventiei de la Haga nu se supralegalizeaza, ci se apostileaza;
  • Actele ce se regasesc in formatele vechi, emise inainte de 1998 nu se pot supralegaliza. Pentru ca acestea sa fie supralegalizate, trebuie sa fie schimbate formatul actelor respective;
  • In Romania se supralegalizeaza numai acte emise de institutiile romanesti

 

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Astfel, in cazul in care ai nevoie sa iti fie recunoscut un document oficial intr-o tara straina, inainte de toate verifica online lista statelor semnatare ale Conventiei de la Haga. Asa poti afla exact daca ai nevoie de o supralegalizare sau de o apostilare a documentelor oficiale necesare. Daca planuiesti sa te muti, definitiv sau temporar, in China, Canada, Emirate, Qatar, Indonezia sau Africa Centrala, sa stii ca pentru ca actele tale sa fie recunoscute pe teritoriile acestor tari ai nevoie de supralegalizarea actelor.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si