Sumacul este un condiment cu un gust acrisor foarte folosit, mai ales in bucataria turceasca. Sumacul se foloseste in salatele de cruditati dar si pentru a condimenta preparatele din carne.

Ce este sumacul și cum îl poți folosi în diverse preparate?

Sumacul este un o mirodenie de culoare rosie-purpurie este foarte populara in Turcia si Iran si este presarata peste orez, ceapa proaspat tocata sau ca ingredient in doner kebap, o indragita specialitate culinara turceasca.

Totodată, acest condiment are un gust acid, acrisor, o aroma intepatoare si de lamaie, usor iute. Arborele decorativ originar din Orientul Mijlociu mai este cunoscut si ca otetar mirositor. Fructele sale de culoare rosie se comercializeaza uscate sau macinate si au gust acrisor.

Condimentul sumac este cultivat in zona Mediteranei, in Sicilia, Turcia și Grecia.

Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Un condiment minune

Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Un condiment minune

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă. Secretul pentru un preparat delicios

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sumacul este folosit in preparatele traditionale din bucataria din Turcia, Liban, Siria, Grecia sau Iran.

De asemenea, acest condiment este utilizat in preparate culinare, dar si ca medicamen, fiind un remediu natural cu proprietati miraculoase:

- este bogat in vitamina C
- sursa de antioxidanti
- are proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare
- trateaza gripa, raceala, bronsita
- previne bolile cardiovasculare
- lupta impotriva bolilor precum cancer, artrita, Alzheimer, cataracta
- reduce febra
- regleaza tranzitul intestinal
- previne hiperglicemia
- lupta impotriva obezitatii

Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Un condiment minune

Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Un condiment minune

Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci

Sumacul se foloseste pentru a da gust carnii de pui, peste, la fructe de mare, miel, in combinatie cu diverse seminte cum ar fi mugurii de pin sau cu iaurt.

Totodată, această mirodenie da o aroma deosebita salatelor de cruditati, preparatelor din carne, la orez sau diverse tocanite. De asmenea, este inclus in diverse mixuri de condimente folosite pentru a marina carnea ce urmeaza sa fie pusa pe gratar sau la cuptor, ori la sosurile pentru marinate. Sumacul se adauga si in kebab, hummus, orez, la supe sau dressinguri pentru salate, in tocanite cu carne sau de legume.

Unii bucătari folosesc acest condiment, sumac, la preparatele culinare din peste, carne, ciuperci, pe frigarui. Sumac este un condiment,care functioneaza bine in combinatie cu leguminoase, ardei chili, praf de chili, coriandru, chimen, usturoi, boia de ardei, patrunjel, susan si cimbru.

Citeste si: Zacuscă de vinete la ceaun: Reţetă 100% românească


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si