Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sânzienele pică în fiecare an pe 24 iunie, iar în calendarul creștin ortodox, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie.

De Sânziene, credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, iar sărbătoarea mai este denumită popular și Drăgaica.

În această zi, în regiunile Muntenia şi Oltenia se sărbătoreşte Drăgaica, după numele slav. Această sărbătoare îşi are originea într-un cult geto-dacic străvechi al Soarelui, sânzienele fiind adesea reprezentate de fete înlănţuite într-o horă.

Sânzienele sunt considerate zâne bune, însă, ar trebui să fim foarte atenți, deoarece ele pot deveni și forțe dăunătoare, ajungând chiar să îi lovească pe cei păcătoși cu "lanțul Sânzienelor", pot stârni din senin vijelii și grindină, lăsând astfel câmpul fără rod și florile fără leac.

Ce nu este bine să faci de Sânziene 2022? Tradiții și superstiții

Legendele spun că Sânzienele erau văzute ca niște femei foarte frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne care se ascundeau prin pădurile întunecate.

Se mai crede că Sânzienele obișnuiesc să plutească în aer sau să umble pe pământ, fix în noaptea de 23 spre 24 iunie. Acestea cânta și dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, de leac și miros florile, înmulțesc animalele și păsările și tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor.

Citeste si: Drăgaica 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii se respectă în această zi?

Se crede faptul că în vremurile trecute, cei care trăiau în munți s-au întâlnit în perioada Sânzienelor, pentru a desfășura ritualuri închinate Soarelui, iar megaliții din Munții Călimani sunt martori la aceste ritualuri, pentru că dețin însemne solare, precum rozete, soare și antropomorfizate.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Tradiția mai spune că dacă sărbătoarea Sânzienelor nu este respectată așa cum trebuie, atunci acestea pot deveni rele și răzbunătoare.

Se spune că nu e bine ca în ziua de Sânziene să se muncească. Astfel, nu este bine să spele rufe, să calci, să coși, iar bărbații nu trebuie să meargă la câmp sau să muncească în gospodărie.

Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

Citeste si: Când este solstițiul de vară 2022? Va fi cea mai lungă zi din an

Potrivit unei superstiții străvechi, cei care nu respectă sărbătoarea Sânzienelor vor avea parte de ghinion, vor reuși să le stârnească furia și vor fi aspru pedepsiți.

De asemenea, se mai crede că dacă nu sunt sărbătorite de ziua lor, Sânzienele se supără și aduc ploaie, grindină și vijelii, distrugând astfel recoltele. 

În ziua de Sânziene, în anumite regiuni ale țării, credincioșii obișnuiesc să facă pomenirea morților. Se dau de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți, iar mormintele sunt înfrumusețate cu diverse flori.

Semnificația sărbătorii de Sânziene

Citeste si: Ce sunt ielele? Tradiţii de Sânziene 2022

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Sânzienele sunt asociate cu două mari sărbători creștine, precum Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul  și Aducerea Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, însă acestea își au originea într-un străvechi cult solar. Încă din vremea lui Cantemir, Sânzienele erau considerate ca fiind reprezentări fitomorfe (denumite ca Flori de Sânziene) și divinități antropomorfe.

Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

Ce nu se face, sub nicio formă, de Sânziene 2022? Sărbătoare mare

În ziua de Sânziene, fetele obișnuiesc să culeagă flori din care sunt împletite coronițe. Această sărbătoare este una a iubirii și a fertilității. Totodată, se spune că femeile nemăritate pot afla dacă se vor căsători în viitor doar aruncând coronița peste casă. Superstiția spune că dacă această coroniță se prinde de horn, atunci fata care a aruncat-o se va mărita.

Tot pe 24 iunie, în ziua de Sânziene, se crede că toți cei care vor să aibă parte de sănătate și noroc trebuie să se spele cu roua adunată dimineața. Același ritual este respectat și de femeile care vor să își păstreze frumusețea cât mai mult timp.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si