Cei trei „traficanţi de arme“ din reportajul Sky News, eliberaţi din arest preventiv
Instanţa supremă a hotărât, luni, eliberarea din arest preventiv a celor trei români care au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, în care apăreau ca traficanţi de arme. Decizia este definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, ca nefondată, contestaţia Parchetului instanţei supreme la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care a hotărât, în 6 octombrie, să nu prelungească mandatele de arestare preventivă în cazul lui Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics.
Curtea de Apel Bucureşti a respins, joia trecută, cererea procurorilor DIICOT de prelungire a arestului preventiv în cazul celor trei cetăţeni români.
Instanţa a decis ca Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics să fie cercetaţi sub control judiciar. A fost a doua oară când Curtea de Apel a admis cererea de eliberare a celor trei, prima decizie fiind anulată de judecătorii instanţei supreme pe 9 septembrie 2016. Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost puşi sub acuzare de DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a hotărât, iniţial, arestarea preventivă pe 12 august 2016 arăta, în motivarea deciziei, că "nu se pot reţine susţinerile apărării”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics nu pot invoca “naivitatea şi convingerea sinceră a participării într-un film, în contextul în care toată modalitatea de desfăşurare a filmării le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.
Magistratul a menţionat că aceştia au acceptat cu uşurinţă "rolurile atribuite”, deşi nu sunt actori, şi nu au discutat sau întrebat despre vreun contract care să consemneze derularea evenimentelor nici atunci când li s-a cerut să
poarte cagule, să vorbească într-un anumit limbaj şi să prezinte "arme adevărate”. Această derulare de scene ar fi trebuit să atragă atenţia oricărei persoane "cu un grad normal de instrucţie” asupra consecinţelor, în condiţiile în care, în film, se vorbeşte despre trafic de arme, iar complicii jurnaliştilor de la Sky News spuneau "că sunt dispuşi, contra unor sume de bani, să vândă arme oricui plăteşte, inclusiv teroriştilor”.
Instanţa a apreciat că "toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea
autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”. Procurorii DIICOT precizau că cei trei jurnalişti britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale. Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le