In articol:
Mirosuri care mai de care mai învietoare și preparate care atrăgeau privirile. De asta au avut parte turiștii și orădeni care în weekend au trecut pragul cetății din Oradea. În vechea fortificație a fost organizat un festival culinar unde bucătarii au decis să reînvie tradiția locului și să gătească cele mai cunoscute preparate, specifice județului Bihor.
Ana Popa, gospodină din Valea Crișului: „Se fierb și se folosesc precum o găluscă în supa de fasole. Sau pentru deșert sau felul doi, se fierd în apă cu sare și se garnisesc cu nucă, zahăr sau pesmet prăjit ciorbele.
Ciorbele sau preparatele cu multă carne, au fost gătite după rețete străvechi, culese în ultima perioadă de prin satele și cătunele bihorene.
Cătălin Buz, bucătar: „Am pregătit cu gulaș de vită, supă cu pătură întinsă, tocană de unghii de porc, fasole bătută cu sos de ceapă, chiftele din pește și sarmale cu păsat.”
La mare căutare au fost și plăcintele de Briheni, recunoscute după aluatul fin pregătit după o rețetă veche de peste un secol.
Angela, gospodină din Briheni: „Punem făină, sare, drojdie și apă, și îl lăsăm puțin cu untură întins, apoi se întinde așa ușor.
Cele mai gustoase preparate bihorene au fost introduse în cartea „Rețete tradiționale de Bihor”
Aceste preparate din zona de vest a țării au fost introduse într-o carte intitulată „Rețete tradiționale de Bihor”, realizată de către Consiliul Județean.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor: „Specificul culinar este extrem de important motiv pentru care am invitat aici specialiști în gastronomie locală tradițională, atât bucătari, cât și gospodine, elevi și profesori pentru a pune în practică câteva dintre rețetele tradiționale din județul nostru.”
De anul viitor, toate mâncărurile din rețetar vor fi disponibile în meniurile mai multor restaurante din Oradea. În plus, autoritățile au început procedura de autentificare a 12 dintre ele ca fiind produse tradiționale de Bihor.