Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Cele mai gustoase preparate bihorene au fost introduse în cartea „Rețete tradiționale de Bihor”. Rețetele tradiționale au fost gustate în Cetatea Oradea

Bihorul merită să fie cunoscut și pentru gastronomia locală. Este planul autorităților care au lansat o carte de bucate cu 49 de rețete de mâncăruri care se gătesc de sute de ani în vestul țării. Pentru a face rețetarul cunoscut în toată România, în weekend zeci de bucătari au gătit aceste preparate spre încântarea participanților la eveniment.

Redactia Stirile Kanal D,

Cele mai gustoase preparate bihorene au fost introduse în cartea „Rețete tradiționale de Bihor”. Rețetele tradiționale au fost gustate în Cetatea Oradea

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mirosuri care mai de care mai învietoare și preparate care atrăgeau privirile. De asta au avut parte turiștii și orădeni care în weekend au trecut pragul cetății din Oradea. În vechea fortificație a fost organizat un festival culinar unde bucătarii au decis să reînvie tradiția locului și să gătească cele mai cunoscute preparate, specifice județului Bihor. Un exemplu au fost „cicii”, un fel de paste românești.

Citește și: VIDEO- Weekend plin de distracție în toată țara. La Satu Mare, tinerii au reînviat tradițiile de odinioară. Sibienii au participat la Festivalul Vinului

Ana Popa, gospodină din Valea Crișului: „Se fierb și se folosesc precum o găluscă în supa de fasole. Sau pentru deșert sau felul doi, se fierd în apă cu sare și se garnisesc cu nucă, zahăr sau pesmet prăjit ciorbele.

Deci același produs și felul unu sau desert și felul unu și felul doi. Depinde cum vrei.”

Ciorbele sau preparatele cu multă carne, au fost gătite după rețete străvechi, culese în ultima perioadă de prin satele și cătunele bihorene.

Citeste si: Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu- Piteşti- kanald.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cătălin Buz, bucătar: „Am pregătit cu gulaș de vită, supă cu pătură întinsă, tocană de unghii de porc, fasole bătută cu sos de ceapă, chiftele din pește și sarmale cu păsat.”

La mare căutare au fost și plăcintele de Briheni, recunoscute după aluatul fin pregătit după o rețetă veche de peste un secol.

Angela, gospodină din Briheni: „Punem făină, sare, drojdie și apă, și îl lăsăm puțin cu untură întins, apoi se întinde așa ușor.

Și ce ați mai pus? Brânză și cartofi. De ce sunt așa de bune, cele de la Briheni. Care ar fi secretul? Secretul e de la străbunicii noștri, noi păstrăm rețeta lor.”

Cele mai gustoase preparate bihorene au fost introduse în cartea „Rețete tradiționale de Bihor”

Aceste preparate din zona de vest a țării au fost introduse într-o carte intitulată „Rețete tradiționale de Bihor”, realizată de către Consiliul Județean.

Sunt 49 de rețete românești, maghiare, evreiești și slovace care deja i-au cucerit pe cei prezenți la degustare.

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor: „Specificul culinar este extrem de important motiv pentru care am invitat aici specialiști în gastronomie locală tradițională, atât bucătari, cât și gospodine, elevi și profesori pentru a pune în practică câteva dintre rețetele tradiționale din județul nostru.”

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

De anul viitor, toate mâncărurile din rețetar vor fi disponibile în meniurile mai multor restaurante din Oradea. În plus, autoritățile au început procedura de autentificare a 12 dintre ele ca fiind produse tradiționale de Bihor.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI