Creditele pentru IMM-uri şi profesii liberale: cele mai importante 5 aspecte pe care să le ai în vedere atunci când contractezi un credit

Contractarea unui credit este un moment crucial pentru orice IMM sau liber-profesionist.

Alis Pop, luni 01 aprilie 2024 , 10:18

Poză de Towfiqu barbhuiya

[Sursa foto: Unsplash]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

De aceea, este de o importanţă vitală să te informezi înainte de contractare cu privire la aspecte cheie precum situaţia financiară reală a afacerii tale, nevoile şi capacitatea de rambursare sau negocierea celor mai bune condiţii de creditare. Cu toate acestea, există câteva aspecte fundamentale pe care trebuie să le ai în vedere în momentul în care decizi să aplici pentru un credit. Iată-le prezentate detaliat în articolul de mai jos.

Cele mai importante 5 aspecte pe care să le iei în considerare atunci când contractezi un credit ca IMM sau liber profesionist

Să contractezi un credit din postura de liber profesionist sau IMM nu este deloc o sarcină uşoară. Cu toate acestea, procesul poate fi simplificat dacă ţii cont de câteva aspecte fundamentale. Iată care sunt ele:

Cunoaşterea opţiunilor de finanţare

Nevoi diferite au soluţii diferite, iar piaţa de credite pentru IMM-uri şi profesii liberale nu face nici ea excepţie de la această regulă. Ca atare, documentarea privitor la opţiunile de finanţare este esenţială atunci când planifici să contractezi un credit. Pentru mai multă claritate, poţi apela la specialişti precum cei de la Portofin  pentru consultanţă, pentru a fi sigur că înţelegi cu adevărat opţiunile pe care ţi le oferă piaţa. Principalele opţiuni de finanţare pentru IMM-uri au particularităţi diferite, astfel încât să răspundă cât mai multor nevoi ce pot apărea. Astfel:

Creditele pe termen scurt sunt cea mai potrivită opţiune pentru momentele când ai nevoie de capital de lucru imediat

Linii de credit, pentru momentele când îţi trebuie flexibilitate în acces la fonduri

Creditele pe termen mediu şi lung, cele mai potrivite pentru investiţiile majore

Credit pentru echipamente sau leasing, potrivite pentru achiziţionarea de bunuri şi echipamente necesare afacerii tale

Credite garantate de stat sau fonduri europene, care pot oferi condiţii de creditare mai avantajoase pentru cel care optează pentru ele.

Pregătirea documentelor

Procesul de aplicare pentru un credit cere pregătirea unor documente precum:

Planul de afaceri şi proiecţiile financiare

Bilanţul contabil şi declaraţiile de venituri pe ultimii ani

Dovada garanţiilor şi asigurărilor, acolo unde este nevoie

Documente care să ateste înregistrarea şi statutul afacerii

Alte documente legat de care te va informa banca de la care decizi să contractezi creditul.

Toate aceste documente este necesar să fie organizate din timp, prezentate profesionist, actualizată şi completă, astfel încât evaluarea documentaţiei să decurgă lin.

Instituţia financiar-bancară

Pe lângă aspectele care ţin de documentaţie, la fel de importantă este şi documentarea privitor la instituţia financiar-bancară de la care alegi să iei creditul. Optează pentru bănci cu vechime în piaţă, cunoscute, şi cere sfatul unui consultant pentru a alege cea mai potrivită ofertă de credit pentru afacerea ta, astfel încât să fie o oază de siguranţă, nu de griji.

Capacitatea de rambursare

Băncile şi instituţiile financiare vor evalua capacitatea de rambursare înainte de a acorda un credit, analizând indici precum analiza fluxului de numerar, analiza profitabilităţii, analiza istoricului de creditare, aşa că este necesar să ai o înţelegere realistă a situaţiei financiare a afacerii tale şi să poţi prezenta un plan de afaceri solid, cu proiecţii financiare realiste, pentru a te asigura că obţii creditul dorit.

Garanţii şi asigurări

În unele cazuri, creditele necesită garanţii sau asigurări, astfel încât creditorul să reducă riscurile. Înainte de a contracta un credit, este important să înţelegi ce tip de garanţii ţi se cer şi ce impact au ele asupra afacerii tale, pentru a lua cea mai bună decizie.

Contractarea unui credit din postura de IMM sau de liber profesionist este departe de a fi o sarcină simplă, însă cu ajutorul potrivit poţi găsi cu uşurinţă creditul perfect pentru afacerea ta. Programează-ţi o discuţie cu specialiştii Portofin şi găsiţi împreună cea mai bună opţiune de creditare pentru viitorul afacerii tale.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Final de drum pentru doi tineri din Bacău. Aceștia și-au pierdut viața într-un accident... Final de drum pentru doi tineri din Bacău. Aceștia și-au pierdut viața într-un accident teribil, în această dimineață
spotmedia.ro
Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi... Analiză: Doborârea rachetelor în timp ce lași lansatoarele intacte e ca și cum ai lovi țânțarii fără să închizi geamul
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si