La nivel european, valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi de doar nouă luni de la vaccinare, fie că este vorba despre vaccinurile în două doze sau doză unică.

Cine sunt persoanele cărora le va expira certificatul de vaccinare începând cu 1 februarie 2022

Prelungirea valabilității se va face oradă cu administrarea dozei booster ceea ce înseamnă că se adaugă iar nouă luni.

Alexandru Rafila a explicat, într-o conferință de presă, că este vorba despre o decizie a Comisiei Europene adoptată în 21 decembrie, care a fost comunicată statelor membre și care se aplică pentru certificatul verde folosit pentru călătoriile în Uniunea Europeană. 

Astfel, de la 1 februarie 2022, certificatul verde expiră pentru o parte din români. Alexandru Rafila a anunţat că documentul nu va mai fi valabil pentru cei care au amânat doza booster. Persoanele vizate sunt cele care nu s-au mai vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 9 luni. 

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă măsura va fi valabilă și în România, ministrul a spus că „se analizează” acest lucru.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”

, a declarat Alexandru Rafila.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cui îi expiră certificatul de vaccinare începând cu 1 februarie 2022

Cui îi expiră certificatul de vaccinare începând cu 1 februarie 2022

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alexandru Rafila: Cred că e ultimul val important al pandemiei

Ce a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccinare

Alexandru Rafila a mai menționat că, valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea primei scheme de vaccinare, măsura fiind valabilă la nivelul UE și că vizați sunt mai ales cei care vor să meargă într-o țară membră a Uniunii.

Ministrul a mai spus că 2022 ar urma să fie anul în care „vom încheia această urgență medicală”.

Ministrul Sănătății a mai spus că, valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării, deoarece este o directivă europeană pe care și România va trebui să o aplice.

„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin, pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”,  a declarat Rafila.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Ministrul Sănătății a mai decalarat că, introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică. 

„E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană.(...) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Citeste si: Medicul Monica Pop, reacţie dură despre vaccinarea copiilor. "În medicină nu există cuvântul sigur"

VIDEO- Expiră certificate verzi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si