Necorectate la timp, anumite formulări despre care credem că sunt unanim acceptate ajung să ne definească greșit cunoașterea gramaticală. În limbajul curent, nenumărate forme greşite ale unor cuvinte uzuale proliferează din cauza unui comportament inerţial al vorbitorilo r, de cele mai multe ori, deoarece aceştia consideră că, dacă mulţi folosesc o anumită variantă a unui cuvânt, aceea este corectă, fără a mai face efortul de a verifica într-un dicţionar.

Citeste si: Învățământul românesc e în schimbare: Şcoala trebuie să devină prietenoasă, digitală şi să formeze specialiştii viitorului

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

Mai grav este când astfel de greşeli sunt făcute tocmai de cei cărora li s-a încredinţat, la un anumit moment, misiunea de a se ocupa, prin funcţia pe care o exercita, la cel mai înalt nivel, de educaţie, şi care, în pofida studiilor şi titlulurilor obţinute, “comit” greşeli care ţin de un nivel elementar al stăpânirii limbii române. O simplă vizionare a programelor sau a show-urilor tv este relevantă atunci când vrei să ”vânezi” erori de exprimare la cel mai înalt nivel. 

Cum se scrie corect gramatical: servici sau serviciu? Există o singură formă corectă de folosire

Este vorba, în acest caz, de substantivul din titlul articolului – servici sau serviciu– pe care, vrând-nevrând, îl utilizăm frecvent și intră în sfera de interes a oricăruia dintre noi. Trebuie ştiut că singura formă corectă a acestui cuvant este serviciu (din fr. service, lat. servitium), cu forma de plural nearticulat servicii (nu serviciuri).Această

formă este valabilă pentru oricare dintre sensurile cuvântului, de exemplu: noul meu serviciu îmi oferă multe satisfacţii/Maine sunt de serviciu (de gardă/în tură)/ S-a folosit scara de serviciu pentru transportul mobilei/Serviciul religios începe la ora nouă/Am cumpărat un serviciu de cafea, etc.

cuvinte
Trebuie să avem mereu grijă la exprimare, indiferent de context

Așadar, de reținut: nu există cuvântul ”servici”, ci doar ”serviciu”, indiferent de sensurile cuvântului sau de contextul de folosire. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si