Cum se zice corect: salar sau salariu? Substantivul din titlul articolului este foarte des întâlnit in vocabularul fiecaruia dintre noi, nu avem cum sa-l ocolim, il pronunțăm frecvent. Așadar salar sau salariu?

Cum se spune corect: salar sau salariu? Iată explicația

Singura forma corectă este salariu (cuvânt imprumutat din limba franceza – salaire, etimonul fiind latinescul salarium), cu pluralul salarii (primul –i făcând parte din radacina cuvântului, iar al doilea –i fiind desinență de plural).

Pe de altă parte, „salar” este o variantă populară, specifică limbii vorbite din zona Transilvaniei.

Citeste si: Cum se scrie corect: “bodaproste” sau “bogdaproste”?

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Din limba franceză mai este împrumutat și substantivul salariat (la feminin salariata, plural – salariati/ salariate), iar verbul a salariza este un derivat de la salariu, cu sufixul –iza, verb care se conjuga astfel: eu salarizez, tu salarizezi, el salarizeaza, noi salarizam etc.

De asemenea, sunt acceptate ca fiind corecte, întrebuințându-se, însă, mult mai rar, și verbul a salaria (eu salariez, tu salariezi, el salariaza etc.)

și substantivul salariere (plural – salarieri).

Și cuvântul „serviciu” (nu „servici”), este unul folosit în două variante diferite. Este vorba despre substantivul „salariu” cu varianta lui „salar”. Totuși, în cazul lui „salariu”, forma „salar” ne este dată ca variantă, dar indicat ar fi să folosim forma „salariu”.

Prin urmare, forma corectă este „salariu”, de preferat să evităm folosirea variantei „salar”.

Citeste si: Lecția de gramatică: cum se scrie corect: „uite-te” sau „uită-te”?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si