O româncă  care a muncit la o fermă din Calabria, Italia a povestit clipele teribile prin care trec femeile care lucrează în agricultură, la cules de fructe și legume.

Ea, împreună cu o asociație din România, face parte dintr-un proiect european prin care femeile de la țară sunt informate despre presupune un astfel de job acolo.

Adriana este lider ActionAid în Italia și în prezent îi ajută pe ceilalți muncitori agricoli români, conduce întâlnirile și atelierele de lucru în care apar dificultățile și solicitările femeilor, este purtătorul de cuvânt al nevoile colective și lucrează pentru

afirmarea drepturilor lucrătorilor considerați invizibili.

Citește și: O femeie a fost mințită timp de 11 ani de propriul său iubit că este polițist. Ea a aflat adevărul abia la finalul relației, iar bărbatul a început s-o hărțuiască

Hărțuire sexuală, șantaj și salarii foarte mici

Situația româncelor nu este deloc roz la muncă în Italia. 

„Una dintre problemele despre care nu vorbim este cea a maternității: îngrijirea copiilor este cu adevărat dificilă pentru femeile care lucrează în agricultură , explică ea pentru stiridiaspora.ro

Hărțuirea sexuală, șantajul, salariile foarte mici și listele negre de caporali sunt un fenomen care a prins rădăcini serioase în Arcul Ionic, zona care cuprinde provinciile Matera, Taranto și Cosenza. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Potrivit Adrianei, femeile, în special cele din România și Bulgaria, sunt cele cărora li se calcă în picioare drepturile cele mai de bază ale unui om.

Citește și: Un bărbat a fost arestat după ce a încercat să răpească două femei

„Oricum, cui îi pasă unde ne lăsăm copiii?”

ActionAid a lansat din 2016  „un program axat pe muncitorii din agricultură și pe construirea de răspunsuri durabile la nevoile acestora, prin colaborări și prin responsabilitățile comunităților locale.

Un angajament care implică instituțiile, sindicatele, asociațiile locale, întreprinderile agricole, asociațiile patronale, partenerii societății civile pentru a produce o schimbare concretă în viața femeilor muncitoare migrante”, ca răspuns la diferitele forme de încălcare a drepturilor omului ale lucrătoarelor străine din Puglia, Basilicata și Calabria.

„Când culesul începe devreme, la două sau trei dimineața, ei iau copiii adormiți și, dacă nu au niciun membru al familiei, îi duc la casele străinilor care au grijă de cinci, șase sau zece dintre ei. Au grijă de copii până când mamele lor se întorc după-amiază. Trimiterea lor la grădiniță nu este posibilă, orarul nu le permite”, povestește Adriana.

Citește și: VIDEO- Tot mai mulți angajatori dau bonusuri pentru a ajuta angajații să treacă peste criza financiară

În Calabria există  „creșe neregulate”, servicii plătite, nedeclarate, cu personal fără nicio pregătire care se ocupă de copii până la sosirea părinților. Iar unii își duc copiii la sere, punându-i să doarmă în  „lăzi”  de lemn. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Oricum, cui îi pasă unde ne lăsăm copiii?”, întreabă Adriana.  „Nimănui” răspunde tot ea.

„Nu contează dacă îi păstrăm în țările lor de origine, încredințându-i bunicilor sau unchilor. Nu contează dacă ne lipsesc, dacă nu îi vedem luni de zile. Muncitorii în agricultură sunt invizibili, sunt doar numere. Uneori chiar trebuie să renunțe la numele lor dacă este greu de pronunțat și așa, pentru a avea un loc de muncă, își găsesc altul, mai ușor pentru italieni” mai spune femeia pentru  stiridiaspora.ro.

Adriana are grijă ca vocile femeilor migrante să fie auzite, pe cât posibil.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românii trec cu greu iarna asta


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si