Un studiu japonez a evaluat aportul de apă a 5.604 de persoane cu vârsta cuprinsă între 8 zile şi 96 de ani, persoane din 23 de ţări: participanţii au băut apă cu deuteriu, un izotop stabil al hidrogenului inofensiv, a cărui rată de eliminare a fost calculată în detaliu.

Astfel, s-a determinat schimbul de apă al fiecărei persoane (câtă apă se consumă pe zi), ceea ce reflectă în mod direct care ar trebui să fie necesarul ideal de apă.

Câtă apă ar trebui să bem într-o zi

Majoritatea oamenilor necesită doar 1,5 până la 1,8 litri pe zi, valorile depinzând de mulţi factori externi (de mediu) şi interni (fiziologici). Cele mai mari valori observate au fost cele ale bărbaţilor cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, cu o medie de 4,2 litri pe zi. Femeile între 20 şi 40 de ani aveau o medie de 3,3 litri pe zi, care a scăzut la 2,5 litri până la vârsta de 90 de ani.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Sărăciți de inflația alimentară

De asemena, bărbaţii consumă cu aproximativ jumătate de litru de apă mai mult în fiecare zi decât femeile. Consumul scade odată cu vârsta, creşte la cei care trăiesc în zone calde, umede şi la altitudini mari. Sportivii şi femeile însărcinate consumă mai mult.

De unde luăm necesarul de apă

Necesarul nostru zilnic de apă este satisfăcut şi de alimentele care conţin apă, aşa că dacă aveți o alimentație bogată în legume şi fructe, nu trebuie să beţi doi litri, este concluzia studiului.

Dacă mănânci doar pâine, slănină şi ouă, nu vei obţine multă apă din alimente, dar dacă mănânci carne, legume, peşte, paste şi orez poţi obţine aproximativ 50% din nevoile tale ”, explică Yosuke Yamada, de la Institutul National de inovare biomedicală, de sănătate şi nutriţie din Japonia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si