Close sidebar
Close sidebar

E jale printre legumicultorii de la Matca. Oamenii se plang ca recolta lor se duce pe apa sambetei din lipsa de cumparatori.

Echipa de filmat a Stirilor Kanal D a mers direct in locul unde sunt crescute rosiile care ar trebui sa ajunga in farfuriile dumneavoastra. Prima problema: caldura mare care a afectat si culturile din sera.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Ți se rupe sufletul. Ce mesaje de adio a lăsat secretara-șefă de la UMF, înainte de a fi găsită moartă într-un lac din Capitală. Fiul femeii avea telefonul închis- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Astronauții rămași blocați în spațiu până anul viitor vor vota plutind, de pe orbita Pământului, la alegerile prezidențiale americane- antena3.ro

-Se strica marfa, o aruncam. Nu vine nimeni sa ne intrebe. N-ai cu-i sa i-o dai! Cui sa o dai daca nu vor sa vina sa cumpere marfa?

SANDU FILIMON, LEGUMICULTOR: Anul asta nu stiu daca avem 2 kilograme pe o planta. Media trebuia sa fie 4, 4 kilograme jumatate!

Damnul Sandu Filimon nu simte nicio schimbare de pe urma legii 51 la suta produse romanesti in hipermarketuri.

Nu i-a batut nimeni la poarta pentru a-l intreba de pret, iar el nu are puterea sa cutreiere pietele tarii, pentru a-si vinde direct marfa.

SANDU FILIMON, LEGUMICULTOR: Bine ar fi sa avem un contract, sa fie stabilit un mercurial, de la inceputul anului, cum era inainte. Plus minu un leu sau plus minus 5 banuti. Noi ne ducem la piata.
Astazi, este, de exemplu, 2 lei. Maine e 4 lei, dupa aia un leu.


Ca sa ne asigure ca sunt rosii de calitate, musca chiar el dintr-una. Sanatate curata, dar la pret de nimic...

-Saptamana trecuta am dat cu 1 leu 50.

Mai mult, se lauda ca productia sa este bio. O stropeste numai cu apa de calitate, netratata. Apa in care cresc si pestii.


- Asta e singura proba care dovedeste ca, atat timp cat traieste pestele, nu este nici abuz de chimicale.

Ne mutam la piata din Matca. Producatorii din zona nu reusesc sa mearga mai departe.  Domnul Filimon are o taraba, insa nu-si face sperante prea mari.

- Daca nu se vand in 3, 4 zile, le mai tinem putin sa se coaca si vor ajunge pentru consum propriu ketchup natural

Situatia este aceeasi si pentru restul taranilor.


-Sa vindem, dar cui sa vindem marfa asta? Pai, de ce nu se vinde, doamna? Nu stiu, nu sunt bani, nu sunt cumparatori!
-Nu incapem noi acolo, la supermarket!
-Munca noastra e in zadar!


Pentru acesti oameni, vanzarea legumelor aduce singurul venit. Nu trebuie sa le plangem de mila. Dar daca marfa lor ar avea o desfacere mai larga, fara prea multi intermediari, atunci si noi am manca mai ieftin.

CATIVA KILOMETRI SI PRETUL SE DUBLEAZA


-Ardeiul e 2 lei 25, si la taraba la Tecuci, cate e Tecuciul de mic, piata mica, e 5 lei la taraba!

Deci, ardeii isi dubleaza pretul la piata. Si-acum, pregatiti-va pentru o surpriza. Intre Matca si Tecuci legumele pargurg 10 kilometri. Doar atat!

- Se cumpara? Cam greu, doamna. Trebuie sa te rogi de toti!

Iata insa ca apar totusi cumparatori. Intermediari care spun insa ca nu vand la piata, ci merg prin sate si isi cauta clienti printre locuitori.

- Mai ieftin? Pai, 2 lei nu-i bun? Nu au oamenii bani, doamna! Cumparam si noi, ca sa putem trai. Doar nu mergem la furat, nu dam la oameni in cap. Mai vine si ANAF-ul, mai pun si aia mana.

Cat va dura pana cand producatorii autentici isi vor castiga locul in piete si magazine, ramane de vazut.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI