Echinocţiul de toamnă 2022:  Cuvântul "echinocţiu" derivă din latinescul "aequinoctium", format din "aequus"- "egal" şi "nox", "noctis"- "noapte".

Echinocțiul de toamnă 2022 va avea loc pe 23 septembrie la ora 4:04, ora României. Astfel că, începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi. Acest fenomen va dura până la data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Echinocțiul de toamnă- Tradiţii şi obiceiuri

Echinocțiul de toamnă marchează intrarea în anotimpul toamna și nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Astfel, de când avem calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar cel mai frecvent a avut loc la 22 sau 23 septembrie. 

Tradițiile și obiceiurile de echinocțiu sunt concentrate în jurul credinței. Totodată, pentru cei care trăiesc la țară, echinocțiul marchează încheierea muncilor agricole. În această zi, oamenii obișnuiesc să ducă la biserică bucate din gospodăria sa pentru a fi sfințite.

Citeste si: Ce este, de fapt, astenia de toamnă? Cum o putem preveni?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi așa va fi și anul viitor: dacă plouă dimineața, va fi primăvara ploioasă; soare la amiază înseamnă an bun; dacă plouă, va fi an ploios, dacă e soare, va fi an secetos; vremea posomorâtă înseamnă toamnă rea, tunetele anunță toamnă lungă.

O altă tradiție spune că prunele care se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

Tot de echinocțiul de toamnă, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă. Mai mult, se mai crede că în această zi mor toate florile.

În ziua de echinocțiu, sătenii au obiceiul de a culeage strugurii, fac must, bat nucii și adună merele și gutuile.

De asemenea, echinocțiul de toamnă vine și cu modificări, efecte secundare asupra organismului uman. De exemplu, hipersomnia, somnolență excesivă în timpul zilei, ar putea fi resimțită de mulți în această perioadă. Acest lucru se întâmplă atunci când ceasul biologic este întrerupt în timpul schimbărilor anotimpurilor, cum este și echinocțiul de toamnă.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Totodată, în această zi, nu există nicio înclinare spre axa pământului, ceea ce înseamnă că stă drept în sus și în jos, rezultând o cantitate egală de lumină și întuneric pentru toată

lumea de pe planetă. După echinocțiul, oamenii care trăiesc în emisfera nordică, ca și în SUA, încep să primească mai puțină lumină solară pe măsură ce pământul se înclină de la soare.

Citeste si: Când se schimbă ora în toamna anului 2022?

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si