Anul acesta, românii vor fi mai chibzuiți cu banii, în preajma Paștelui, în condițiile în care prețurile la alimente au explodat în ultima perioadă. De exemplu, țara noastră, și Bulgaria se află în topul țărilor cu cele mai mari scumpiri la carne, potrivit Eurostat.

În ianuarie 2024, conform INS, rata inflației a înregistrat un avans la 7,4%, comparativ cu aceeași lună din 2023.

De asemenea, în comparație cu luna precedentă, decembrie 2023, inflația a înregistrat o creștere semnificativă.
Printre produsele care au cunoscut cele mai mari creșteri de prețuri se numără peștele, detergenții, serviciile de apă, canal și salubritate, precum și berea, informează Capital.

Scumpiri Paște 2024

Imagini reprezentative pentru alimente.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Pensionarii se împrumută înainte de Paște ca să aibă ce pune pe masă. Casele de Ajutor Reciproc, asaltate de cereri

Românii, mai strâmtorați cu banii de Paște

Economistul, Adrian Negrescu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre produsele care s-au scumpit cel mai mult în preajma Paștelui, dar și cum se descurcă românii în acest context.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

”Cu siguranță este cel mai scump Paște din ultimii ani, în condițiile în care avem cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a treia lună la rând. Prin creșterile de prețuri suntem campioni în Uniunea Europeană. Prețurile la produsele alimentare au crescut cu peste 40% față de acum 3 ani de zile, astfel încât, într-adevăr pentru mulți dintre români va fi o sărbătoare la suta de grame, o sărbătoare în care vor cumpăra la bucată, la gramaj produsele tradiționale pentru masa de Paște.

Probabil mulți dintre români nu-și vor mai permite să-și facă acasă produsele tradiționale și vor alege să le cumpere la bucată, mă refer aici la ouă roșii, la cozonac, sau la suta de grame, și mă refer aici la tobă, la tot ceea ce înseamnă specialități culinare pentru sărbătorile de Paște. E o sărbătoare a austerității, din păcate, o sărbătoare în care puterea de cumpărare în scădere a românilor se va simți din prima modului în care ne petrecem sărbătorile. E o sărbătoare în care unii vor trăi bine probabil, aici mă refer la cei cu salarii mari, iar alții, din păcate, majoritatea foarte prost”, a explicat specialistul.

Citește și: Locatarii unui bloc din Brașov au avut parte de un șoc! Cum i-a păcălit dezvoltatorul?

Ce produse au înregistrat cele mai mari scumpiri?

Printre produsele care au înregistrat scumpiri se numără și peștele, al cărui preț a crescut cu 14,25% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, legumele, făina, dar și uleiul. Scumpirile la mărfurile nealimentare în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023 sunt de 7,36%, iar față de decembrie 2023 au crescut cu 0,74%, mai precizează sursa citată mai sus.

”Avem creșteri ale prețului la carne, în primul rând, inclusiv Eurostat a arătat că avem cele mai mari scumpiri la carnea de porc din Uniunea Europeană, în ultimele două, trei luni. Apoi vorbim de produsele lactate, verdețurile s-au scumpit foarte, foarte mult, roșiile, brânza, alimentele de bază în special, chiar și plafonate au înregistrat scumpiri semnificative față de acum doi ani de zile.

Se întâmplă acest lucru pentru că din păcate, importăm din ce în ce mai mult produse alimentare de bază, neavând o producție internă care să susțină practic cererea și trendul de scumpiri va continua. Singura veste bună în toată această situație este că scumpirile sunt ca un elastic, dacă tragi prea mult de prețuri, adică încerci să scumpești prea mult, la un moment dat se rupe elasticul, adică rămâi cu marfa nevândută. Și având în vedere scăderea puterii de cumpărare a românilor pe fondul inflației nu mă aștept ca scumpirile în preajma sărbătorilor să depășească 10% față de perioadele normale din an”, a spus Adrian Negrescu.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Scumpiri Paște 2024

Imagini reprezentative pentru alimente.

[Sursa foto: iStock]

Cum se vor descurca românii în următoarea perioadă?

Nu în ultimul rând, economistul a menționat că românii au învățat să se obișnuiască cu puțin, să încerce să se bucure de lucrurile pe care le au, de sărbători, chiar dacă nu-și mai permit să cumpere specialități culinare, sau produse sănătoase, având în vedere că a crescut TVA-ul la produsele bio.

”Vedem o scădere semnificativă a vânzărilor, un volum de produse alimentare, semn că oamenii sunt mult mai atenți la bani, la ceea ce pun în coșul de cumpărături. Am învățat să trecem prin crize multiple și să ne adaptăm tuturor crizelor, nivelul de reziliență al românilor fiind unul extrem de ridicat”, a concluzionat specialistul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si