Floriile 2023. Sărbătoare de Florii catolice, la fel ca Floriile la ortodocși, este celebrată cu o săptămână înaintea Paștelui.  

Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?

În afară de cunoscutele obiceiuri de Florii, există și tradiții culinare în ultima duminică dinainte de Paști. 

Sărbătoarea Floriilor este cea de-a doua zi din Postul Paștelui cu  dezlegare la pește. Prima sărbătoare din Postul Mare în care creștinii au putut mânca pește.

În ziua de Florii Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la pește  pentru că Iisus ar fi cerut să mănânce pește.

Astfel, după aproape 40 de zile de post, te poţi delecta cu mai multe mâncăruri delicioase pe bază de peşte.

Antreuri, preparate la grătar sau salate, o selecție de reţete inedite din care să-ţi alegi preparatul favorit, pe să-l savurezi alături de familie la masa de Florii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Duminica Floriilor 2023. Este zi cu dezlegare la pește! Două rețete delicioase de post

În popor se spune că cine mănâncă pește de Florii va avea puteri tămăduitoare, se va lecui de orice boală și va avea noroc tot anul.

Floriile 2023. Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?

Floriile 2023. Ce se mănâncă în această zi de mare sărbătoare?

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri înainte de Paștele catolic!

În trecut, credincioșii purtau ramuri de finic pe străzile orașului, cântând imnuri creștine. În zilele noastre, tradițiile catolice de Florii se aseamănă destul de mult cu cele ortodoxe.

În duminica de Florii, Biserica catolică organizează o procesiune specială la care participă creștinii catolici. Aceștia pregătesc împletituri deosebite din flori și crenguțe de salcie pe care le agață în vârful unor prăjini de lemn cu care participă la procesiune. După încheierea procesiunii, multe crengi împodobite sunt arse, iar cenușa este păstrată pentru Miercurea Cenușii din anul următor, prima zi a Postului Mare.

Cenușa este folosită ulterior de preoți, care o presară pe frunțile credincioșilor ca semn de pocăință și angajament că vor ține postul cu sfințenie.

Citește și:  Floriile 2023. Tradiții și obiceiuri importante! Ce nu este bine să faci în această zi?

La fel ca și la ortdocși, mormintele celor trecuți la cele veșnice trebuie curățate, iar de cruci se atârnă crenguțe de salcie pe care le sfinţesc înainte la preot. Aceste ramuri de salcie sunt duse şi acasă şi păstrate într-un loc curat și se agață de regulă lângă o icoană.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si