Este fructul unui copac inalt de aproximativ 10 metri, care poarta numele Diospyros (semnificând in greaca antica "fructul divin" sau "hrana lui Zeus") si care face parte din familia Ebenaceae. Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivata fiind originara din Asia, respectiv Japonia si China. Acest fruct are marimea unei piersici medii si o culoare ale carei nuante pornesc de la galben pâna la portocaliu inchis. Coaja este tare si lucioasa, iar pulpa este astringenta când este verde, iar când este coapta — dulce si moale.

Este unul dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc. Kaki este mai bogat in potasiu decât banana, iar studiile au aratat ca acesta are de doua ori mai multe fibre decât merele. Contine carbohidrati de buna calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat si in acizi organici, taninuri, proteine si betacaroten, care ii da culoarea.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Fructul se culege toamna târziu si se poate consuma proaspat, uscat, sub forma de gem sau inclus in diverse salate si preparate dulci.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si