Înălțarea Domnului 2023. Această sărbătoare celebrează momentul în care Iisus Hristos a urcat la ceruri, după ce s-a înălțat din fața discipolilor săi. 

Înălțarea Domnului 2023. Ce semnificație au frunzele de nuc puse la brâu în această zi? 

Această zi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Iată care sunt tradițiile specifice acestei sărbători, ce se face și ce nu se face în această zi!

În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, deoarece așa purta și Hristos când s-a Înălțat.

În tradiția populară se spune că vitele se bat cu leuștean pentru a fi sănătoase tot anul și pentru a se îngrășa. În ziua Înălțării Domnului, se practică obiceiul tăierii părului de pe vârful cozilor vacilor și bivolilor, care apoi este îngropat într-un furnicar, în timp ce se rostește o rugăciune specifică: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Se mai crede că tot ceea ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade bune.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Ce se împarte în această zi? Puțini credincioși știu acest lucru!

În această zi, tradiția cere împărțirea drept pomană a laptelui dulce fiert cu păsat, pentru sufletele celor decedați.

O altă tradiție importantă spune că în această zi se vopsesc ouă roșii. Este ultima zi în care creștinii pot mânca ouă, deoarece din ziua de Paști până în ziua Înălțării Domnului se ține postul Paștelui, în care se evită consumul de ouă, lactate și carne.

Gospodinele pregătesc cu atenție ouăle, le vopsesc în roșu care simbolizează sângele vărsat de Iisus Hristos pe cruce și le împart cu cei dragi în semn de bucurie și împăcare.

Conform unei vechi superstiții, în ziua Înălțării Domnului, creștinii trebuie să împartă ceapă verde și rachiu în memoria celor care nu mai sunt printre noi, astfel încât sufletele acestora să ajungă în Rai. Această tradiție are ca scop comemorarea celor dragi care au trecut în lumea de dincolo și asigurarea lor că nu au fost uitați.

Înălțarea Domnului 2023. Ce nu se face în această zi?

Înălțarea Domnului 2023. Ce semnificație au frunzele de nuc puse la brâu în această zi?

Înălțarea Domnului 2023. Ce semnificație au frunzele de nuc puse la brâu în această zi?

[Sursa foto: arhiva]

În această zi  nu se fac nunți sau botezuri pentru există o credință că aceste evenimente ar putea aduce ghinion. De asemenea, nu este obișnuit să se mănânce ouă fierte, deoarece se spune că acestea ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului, care a plâns pentru fiul ei care a plecat la ceruri. 

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Minunile săvârșite de împărat și de mama sa

Potrivit tradiției, în această zi nu se spală rufele, deoarece se crede că apa folosită ar fi amestecată cu lacrimile Maicii Domnului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si