Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022.  Este sărbătoare mare azi! La 40 zile după Nașterea Domnului, pe 2 februarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâmpinarea Domnului, care în tradiția populară se mai numește și Stretenie sau Ziua Ursului.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați.
  • Pe 2 februarie nu se coase şi nu se tricotează. Totodată este interzis să prelucrezi lâna, să speli sau să mături gospodăria.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să croșetezi, fiindcă altfel vei avea o moarte lentă.
  • Sărbătoarea Întâmpinării Domnului trebuie cinsitită ca atare și astfel nu se spală și nu se calcă în această zi.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente, nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
  • Pe 2 februarie nu ai voie să mănânci nimic până nu se termină Sf Liturghie la biserică, altfel vei avea probleme cu stomacul.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să tai cu foarfeca, ca să nu fii invadat de gândacii forfecari.
  • Pe 2 februarie nu este bine să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu ai voie să lucrezi, altfel te vei chinui în ceasul morții, potrivit tradiției populare.
  • La sărbătoarea Întâmpinării Domnului nu se mătură pentru ca păsările să fie sănătoase, iar stupii să rămână productivi.

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022: Ce nu ai voie să faci azi, în această zi de mare sărbătoare?

Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2022: Ce nu ai voie să faci azi, în această zi de mare sărbătoare?

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în calendarul ortodox

Tradiții și superstiții la Întâmpinarea Domnului 2022

În tradiția populară, se spune că, dacă în această zi de sărbătoare este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, iarna se prelungește cu încă 6 săptămâni. Însă, dacă în ziua de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, se apropie primăvara.

De sărbătoarea Întâmpinării Domnului, în funcție de starea vremii, bătrânii făceau prognozarea timpului optim al culturilor de peste an, stabilind acum un adevărat "grafic" al semănaturilor de primăvară, conform tradiții-superstitii.ro.

Bolnavii de "sperietoare" erau tratați în această zi prin afumare cu păr smuls dintr-o blană de urs iar, în satele pe unde se întâmpla să treacă ursarii, se obișnuia ca bărbații să fie "călcați terapeutic" de către urșii dresați, potrivit crestinortodox.ro.

Citeste si: Viața și minunile Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Se mai crede că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald.

În popor se mai spune că, lumânările aprinse în ziua sărbătorii Întâmpinării Domnului  vindecă omul de boli şi necazuri, tot cu ele sunt binecuvântaţi și tinerii căsătoriţi.

Se spune că cine lucrează în această zi de sărbătoare, cade în boală şi i se strâmbă gura, mâinile şi picioarele.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului se respectă pentru spor în casă, sănătatea copiilor, belșug și binecuvântare.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Din moși strămoși se spune că Stretenia ia înfățișarea unei divinități meteorologice feminine, care trece peste ape. Dacă apele nu sunt înghețate, Stretenia făcea un pod de gheață peste ele.

În ziua Întâmpinării Domnului, la biserică se face agheasmă mică, iar creștinii participă la slujbă cu lumânări aprinse în mână, pe care le păstrează și le aprind când au necazuri în viață.

Citeste si: Moșii de iarnă 2022. Când pică anul acesta? Tradiții și obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si