Close sidebar
Close sidebar

Iohannis, despre adoptarea tacita a Legii gratierii: Daca senatorii s-au ascuns dupa deget, este treaba lor

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca ar fi fost mai bine ca proiectul Legii gratierii sa primeasca un vot in plenul Senatului inainte de a fi trimisa la Camera Deputatilor, seful statului comentand ca "daca senatorii s-au ascuns dupa deget, este problema lor".

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Invitat sa comenteze faptul ca Legea gratierii a trecut de Senat prin adoptare tacita, Klaus Iohannis a spus: "Exista aceasta procedura prevazuta de legislatia in vigoare. Cred ca ar fi fost mult mai bine sa fie discutata si adoptata prin vot. Daca senatorii s-au ascuns dupa deget, e treaba lor."

Legea gratierii a fost adoptata tacit pe 23 mai, insa procedura din prima Camera se incheie oficial abia dupa anuntarea plenului. Dupa ce proiectul a fost anuntat luni ca fiind adoptat tacit, el va fi transmis Camerei Deputatilor, care este forul decizional.

Proiectul urmeaza sa fie transmis Camerei Deputatilor in forma adoptata de Guvern. Potrivit acestuia, se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv si partial persoanele care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani.

Sunt exceptate de la prevederile legii persoanele care au comis infractiuni cu violenta si cele care au savarsit unele fapte de coruptie.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

De asemenea, se injumatatesc pedepsele cu inchisoarea aplicate femeilor insarcinate si celor care sunt unic intretinator de familie, avand in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani daca nu li s-au interzis drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca. Ambele situatii trebuie sa existe la data intrarii in vigoare a legii.

In toate aceste cazuri, gratierea este conditionata de achitarea in termen de un an de la condamnarea definitiva sau de la punere in libertate a eventualelor despagurbiri.

in cazul neachitarii, gratierea este revocata.

Totodata, prevederile legii referitoare la gratiere nu se aplica recidivistilor.

Nu beneficiaza de prevederile acestei legi persoanele care au savarsit infractiuni contra vietii, vatamari corporale, rele tratamente aplicate minorului, agresiuni asupra fatului, lipsirea de libertate, santaj, trafic de persoane vulnerabile, omor calificat, violarea domiciliului, bancruta frauduloasa, furtul calificat, inselaciune, fals in orice forma, parasirea locului accidentului, represiunea nedreapta, abuzul in serviciu, conflictul de interese, falsificarea de moneda, falsul intelectual, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, traficul de produse toxice, infractiunile contra securitatii nationale, cele privind combaterea terorismului,

infractiunile de genocid, contra umanitatii si razboi.

Nu sunt gratiate nici persoanele pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 10 ani sau mai mare. Cei care in decurs de 3 ani savarsesc o noua infractiune executa si restul de pedepsa.

Legea se va aplica faptelor comise inainte de 18 ianuarie 2017 si intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI