Explozii masive au luminat cerul nopții din apropierea capitalei Ucrainei duminică dimineața, în timp ce forțele ucrainene continuă să respingă încercările Rusiei de a câștiga controlul asupra orașului istoric. Forțe terestre masive ale armatei Rusiei au încercuit sâmbătă Kievul și au declanșat atacuri din mai multe direcții- nord, sud-vest, est.  

Citeste si: VIDEO| Mobilizare fără precedent a românilor pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina

UPDATE 20.20. Primarul capitalei Kiev a anunțat duminică seara că întreg orașul este încercuit de forțele armate ruse și nici un locuitor al orașului nu mai poate ieși. "O evacuare civilă nu mai este posibilă. Suntem aproape de o catastrofă umanitară", avertizează Vitali Klitscho.

Anterior, primarul Capitalei a declarat că "nu mai este niciun rus" în Kiev, după luptele intense care au avut loc în cursul zilei. A fost a doua victorie importantă după recucerirea orașului Harkov.

UPDATE 19.30. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că "nu crede" în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, adaugând însă că "trebuie încercat", relatează Reuters.

Citeste si: Câți refugiați ucrainieni au ajuns în România. Raed Arafat: Ne pregătim pentru o creșterea numărului de persoane

UPDATE 18.00.

Negocierile fără precondiții cu Rusia, "o victorie pentru Ucraina". Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat că delegaţia ţării sale se va întâlni cu cea rusă la graniţa cu Belarus şi va asculta "ce are de spus Rusia", iar faptul că Federaţia Rusă este deschisă la dialog fără precondiţionări reprezintă deja o victorie pentru Ucraina.

Citeste si: Protest anti-război la Berlin, cu peste 100.000 de oameni în stradă. FOTO

UPDATE 17.30. Reacția NATO la amenințarea lui Putin. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat alarmat de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a pune în alertă "forţele de descurajare" ale armatei ruse. Într-o intervenţie la postul de televiziune CNN, Stoltenberg a denunţat "o retorică periculoasă" şi un "comportament iresponsabil".

Citeste si: Joe Biden a vorbit despre riscul unui "Al treilea război mondial"

UPDATE 17.00. Criza militară atinge cote maxime. Președintele rus Vladimir Putin a ordonat comandamentului său militar să pună forțele de descurajare ale Rusiei-  o referire la unitățile care includ arme nucleare- în stare de alertă maximă, invocând declarații agresive ale liderilor NATO și sancțiuni economice împotriva Moscovei, potrivit Reuters.

Citeste si: BREAKING NEWS. Vladimir Putin pune în alertă forțele nucleare

UPDATE 14.00. Ucraina a reluat controlul deplin asupra oraşului Harkov, a declarat duminică guvernatorul regional. Anterior, forțele armate ruse pătrunseră în orașul Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, potrivit The Guardian. Lupte de stradă au avut loc în orașul din Nord-Estul țării, cu 1,4 milioane locuitori.

UPDATE 13.30. Număr uriaș de refugiați după doar trei zile de război: sunt 360.000

de ucrainieni care au părăsit țara, anunță Organizația Națiunilor Unite. 

Este posibil ca până la finanlul conflictului, numărul să crească la 4 milioane. Țările în care au ajuns cei mai mulți refugiați sunt Polonia, Ungaria, România, Republica Moldova și Slovacia.  

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

UPDATE 12.30. Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, susține că forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de soldați. Potrivit The Guardian, exactitatea datelor nu poate fi confirmată în acest moment.

UPDATE 12.00. Grupul G7 se reunește de urgență pe tema războiului Rusia-Ucraina. Miniştrii de externe din Grupul celor şapte (G7), principalele economii democratice, se vor reuni online duminică într-o sesiune de urgenţă pe tema crizei ucrainene, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi la postul naţional de televiziune NHK.  

Citeste si: O delegaţie rusă a ajuns în Belarus pentru negocieri cu Ucraina. Volodimir Zelenski respinge afirmaţia Rusiei că este pregătită pentru discuţii

UPDATE 11.30. Bilanțul victimelor din populația civilă în Ucraina.   ONU: 270.000 de ucrainieni au plecat din țară. Până în acest moment, au fost raportate 240 de victime civile în urma atacului Rusiei în Ucraina. Dintre acestea, 64 de oameni au murit, transmite biroul ONU pentru drepturile omului OHCHR.

Instituția transmite că numărul este posibil să fie ”considerabil mai mare”. Sute de mii de ucrainieni sunt în prezent fără electricitate și apă, după ce infrastructura a fost deteriorară.

Citeste si: Mii de cetățeni ucraineni aşteaptă, ore în şir, să intre în România. Oamenii nu mai au mâncare, maşinile nu mai au benzină

Cel puţin 64 de civili au fost ucişi şi alţi peste 270.000 s-au refugiat, în altă parte în interiorul Ucrainei sau în străinătate, după intrarea trupelor ruse, joi, a anunţat ONU duminică.  

UPDATE 11.00. Mai multe orașe din Ucraina, sub asediul armatei ruse. Forțele ruse au blocat orașele Herson și Berdiansk și au lansat o nouă lovitură cu rachete asupra infrastructurii militare a Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. 

Citeste si: O întreagă familie a fost ucisă de ruși în mașină, pe o stradă din Kiev

Orașul Herson se află în sudul Ucrainei, la nord-vest de Crimeea, în timp ce Berdyansk este un oraș-port la estul Crimeei. Konașenkov a spus că orașul Henichesk și aerodromul Chornobayivka de lângă Herson au fost, de asemenea, luate sub control.

Citeste si: Vladimir Putin a felicitat armata Rusiei pentru "serviciul impecabil în numele Patriei". Cel mai negru scenariu pentru Europa

Potrivit acestuia, armata rusă a lovit ieri infrastructura militară a Ucrainei folosind rachete de croazieră lansate aeriene și maritime.

UPDATE. 10.30. Intrarea armatelor ruse în Harkov. Armata ucraineană afirmă că îşi menţine poziţiile, deşi recunoaşte că situaţia din jurul Kievului se înrăutăţeşte şi confirmă intrarea trupelor ruseşti în Harkov, în nordul ţării.

Cu o populaţie de aproximativ 1,4 milioane de locuitori, Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit Agerpres.

UPDATE 8.00. Capitala Ucrainei rezistă pentru încă o noapte, în ciuda atacurilor repetate ale rușilor și se opun înaintării coloanelor de tancuri spre centrul Kievului. 

UPDATE 9.30. Președintele Zelenski cheamă voluntari străini în ajutor.  Ucraina înfiinţează o legiune străină "internaţională", pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Agerpres. "Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră", notează Zelenski în declaraţia citată.

Citeste si: Donald Trump îl laudă pe Putin pentru "inteligență". Ce spune despre președintele Zelenski

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Preşedintele ucrainean i-a invitat şi vineri pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. 

Număr uriaș de refugiați în ultimele zile

Peste 120.000 de persoane au fugit din Ucraina de la începutul atacului Rusiei de joi, a declarat un oficial al ONU pentru CNN, și există cozi uriașe la mai multe puncte de trecere a frontierei, spre Polonia, România sau Republica Moldova. Ucraina își va închide granițele cu Rusia și Belarus începând de luni.

Citeste si: Kremlin: Putin a stopat înaintarea trupelor în Ucraina, dar Kievul a refuzat dialogul

Casa Albă, împreună cu mai multe națiuni UE, au anunțat, sâmbătă seara, că vor expulza anumite bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

Citeste si: Vladimir Putin a calculat greșit invazia din Ucraina. "Se aștepta ca Zelenski să fugă"

Foc uriaș, însoțit de explozii puternice lângă orașul ucrainean Vasilkov, din apropierea Kievului (la 25 de km de capitala Ucrainei):

Sâmbătă noaptea s-au purtat lupte de gherilă în anumite cartiere din Kiev. Focurile de armă dintr-un cartier de vest al capitalei ucrainene Kiev au ucis un băiețel de șase ani și au rănit alte câteva persoane, potrivit CNN, care citează medicii din Kiev. Serhii Chernysuk, medic la spitalul Okhmatdyt din Kiev, a declarat că printre răniți se numără doi copii și trei adulți.

A patra zi de asalt asupra Ucrainei

Toate unitățile ruse din Ucraina au primit sâmbătă ordinul de a relua ofensiva din toate direcțiile, a anunțat Ministerul rus al Apărării, scrie Reuters.

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Citeste si: O primă fractură în Parlamentul lui Putin. Un deputat rus cere încetarea războiului: "Noi am votat pentru pace, nu pentru război"

''Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei'', a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării rus.

Ministerul Apărării de la Londra: Trupele ruse au probleme logistice

Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și fac progrese mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic într-o declarație sâmbătă seara.

"Forțele ruse nu fac progresele pe care le-au planificat. Ele suferă provocări logistice și se confruntă cu o rezistență ucraineană puternică", a transmis actualizarea zilnică de informații MOD din Regatul Unit.

Citeste si: El este supranumit ''fantoma din Kiev”. Pilotul ucrainean a doborât șase avioane de luptă rusești

Oficialii de la Londra au spus că forțele ruse „au înregistrat noi victime și un număr de trupe ruse au fost luate prizonieri de forțele ucrainene”.

Aproape 200 de morți din rândul populației civile în Ucraina

Bilanțul provizoriu al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit autorităților de la Kiev. Sunt 198 de morți din rândul populației civile, dintre care 3 copii. Numărul crește de la o oră la alta.

Bilanțul răniților a depășit 1100 după trei zile de invazie rusească, dintre care peste 20 de copii. 

Știre în curs de actualizare


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si