Înainte să abordeze subiectele la zi din plan intern, Klaus Iohannis a făcut declarații de presă  despre reuniunea prin videoconferință a Consiliului European unde liderii UE au discutat despre situația din Belarus.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis au fost redate în timp real pe ȘtirileKanalD.ro:

- Am participat la reuniunea liderilor UE, pentru a discuta despre situația îngrijorătoare din Belarus.

Fraudarea alegerilor, reprimarea violentă a protestelor nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva cetățenilor pașnici.

- Trebuie luată măsuri suplimentare din partea UE, inclusiv adoptarea de sancțiuni împotriva celor vinovați de violențe. Este necesară demararea unor investigații independente în ceea ce privește abuzurile.

- Am subliniat că trebuie să reevaluăm în profunzime relațiile dintre UE și Belarus, trebuie susținute aspirațiile cetățenilor din Belarus cu privire la democrație și libertate. 

- Despre situația din Mali. Avem noi, România, 120 de militari români. Aceștia sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă create de lovitura de stat. Suntem pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul.

Klaus Iohannis: Nu poți să dai jos un Guvern când țara e în criză epidemiologică și economică 

Despre moțiunea de cenzură. Moțiunea de cenzură mi se pare neavenită, din motive foarte simple și clare.

Dacă țara e cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică, nu vii să depui moțiune de cenzură. Asta arată că PSD este nu doar cinic, ci și iresponsabil. PSD nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă.

Există dubii cu privire la constituționalitatea acestei moțiuni. Nu s-a depus niciodată o moțiune în perioada vacanței parlamentare. E o temă care trebuie clarificată, după părerea mea este o moțiune neavenită, să vedem dacă e și neconstituțională.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: UE nu recunoaște alegerile din Belarus. Lukașenko a ordonat întărirea pazei la granițe

Klaus Iohannis: Avem o majorare a pensiilor "atât cât s-a putut"

Despre pensii și alocații. Nimeni nu și-a dorit pandemia, nimeni nu și-a dorit o criză economică. Dar aceste lucruri s-au întâmplat și ele trebuie rezolvate. Toată lumea își dorește să câștige mai bine, iar guvernanții doresc să dea bani mai mulți. Pentru a face posibil acest lucru, trebuie să existe acești bani. 

- Nu poți să împarți bani care nu există. Dacă România intră în criză și se reduc veniturile, nu poți să crești cheltuielile. Totuși, am spus de la început că nu se poate ca nota de plată pentru epidemie să fie plătită de categoriile cele mai vulnerabile – copiii și pensionarii.

- Am solicitat Guvernului să majoreze pensiile și alocațiile și iată, se poate. Avem soluția foarte potrivită a majorării alocației în etape.

Majorarea punctului de pensie s-a realizat chiar dacă specialiștii au spus că nu se poate. Avem o majorare a pensiilor atât cât s-a putut. Mai încolo, se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare. 

Citeste si: Coreea de Nord are până la 60 de bombe nucleare. Raportul secret care schimbă tot ce știam despre amenințarea asiatică

Klaus Iohannis: Este inadmisibil să avem o generație pierdută

Despre începerea școlii, în condiții de pandemie. Când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic pentru a verifica problema. Este foarte clar ca să mergem un pic mai departe că școala nu va începe ca deobicei când lumea se aduna în curtea școlii. 

- Este inadmisibil să avem o generație pierdută. Copii trebuie să meargă la școală, să învețe, să se întâlnească cu copii de vârsta lor. 

- Să nu vă imaginați că va apărea o carte groasă de reguli, ci sunt câteva reguli simple: masca, distanța, regulile de igienă. Apoi este nevoie de proceduri speciale la care lucrează Ministerul Educației cu cel al Sănătății.  

Despre nemulțumirile din sectorul HORECA. Noi înțelegem bine această preocupare din zona Horeca, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criză. Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor, Guvernul a aprobat deja diverse scheme de ajutor. Trebuie să fim sinceri, aici este vorba de sănătatea publică a întregii populații. Avem un număr de bolnavi în plus, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile. Până nu intrăm într-o descreștere consistentă a epidemiei, nu se vor lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Cum va răspunde UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus?  Nu considerăm că acest scenariu este unul care se va întâmpla. Situația din Belarus este îngrijorătoare, pentru toată lumea, dar singurele soluții sunt cele diplomatice, prin discuții calme și aplicate.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce obligații vor avea părinții la începerea anului școlar. Reguli pentru întoarcerea în siguranță a copiiilor la școală

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Belarus, au afirmat miercuri preşedintele Consiliului Charles Michel şi cancelarul german Angela Merkel, după un summit extraordinar al celor 27 de lideri ai UE, în timp ce Alexandr Lukaşenko cere armatei să întărească paza frontierelor.

klaus iohannis
Președintele Klaus Iohannis, imagini din timpul conferinței cu ceilalți 26 de lideri UE pe tema Belarus[Sursa foto: Presidency.ro]

Citeste si: Bărbatul care l-a amenințat cu moartea pe Klaus Iohannis a făcut apel după ce a fost condamnat! Vezi ce pedeapsă a primit deținutul care i-a transmis președintelui că îi taie gâtul și îi ascunde capul! EXCLUSIV

Situație tensionată în Belarus. Care e poziția UE

Uniunea Europeană nu recunoaşte alegerile prezidenţiale din Belarus, a fost concluzia summit-ului extraordinar de miercuri al celor 27 de lideri ai UE. Afirmând că UE este alături de poporul din Belarus, Charles Michel a adăugat că Europa va impune "în curând" sancţiuni pentru un număr "substanţial" de responsabili ai regimului lui Alexandr Lukaşenko. 

Citeste si: Cum arată declarația pe propria răspundere, semnată de părinți, fără care elevii nu pot merge la școală

Preşedintele Alexandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să împiedice confruntările în Belarus şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de acţiuni de protest ale opoziţiei care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 9 august, potrivit AFP. "Nu mai trebuie să fie nicio problemă la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte", a declarat Lukaşenko după o reuniune cu Consiliul de Securitate, potrivit unor informaţii retransmise de agenţia de presă de stat Belta.

Proteste fără precedent în Belarus

Oficial declarat învingător cu peste 80% din voturi la capătul unor alegeri contestate, Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o presiune atât în ţară, cât şi în străinătate. El a respins de mai multe ori ideea renunţării la mandat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si