Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis, misiune grea în întâlnirea de azi cu liderii UE

Președintele Klaus Iohannis participă joi seara la teleconferința Consiliului European, unde discută una dintre cele mai controversate teme ale momentului cu șefii de state și de guverne din UE: certificatele de vaccinare.

Razvan Ilie,

Klaus Iohannis: "Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale"

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Klaus Iohannis participă joi seara de la ora 19.00 la Videoconferința cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19, informează Administrația prezidențială.  

Videoconferința Consiliului European, prezidată de președintele Charles Michel, are ca temă principală coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, dar se va aborda și subiectul introducerii unei certificări a vaccinării în cadrul Uniunii Europene. Klaus Iohannis și-a exprimat deja punctul de vedere pe acest subiect sensibil.

Citeste si: Iohannis: "Vaccinarea singură nu rezolvă pandemia." Când scăpăm de restricții?

Klaus Iohannis participă joi seara de la ora 19.00 la Videoconferința cu membrii Consiliului European

Certificatul de vaccinare anti-COVID, subiectul fierbinte al liderilor UE

Țările membre ale UE au început încă de luni să discute, la nivelul miniștrilor de externe, dacă cei care se vaccineaza anti-Covid ar trebui să aibă o libertate de mișcare mai mare vara aceasta față de restul populației.

Ministrul de externe al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a propus ideea unui certificat european de vaccinare, care să permită deținătorilor să reia călătoriile transfrontaliere care au fost grav afectate de pandemie și astfel, să ajute la revitalizarea turismului.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Totodată, ministrul german de externe, Heiko Maas, a susținut că persoanele vaccine ar trebui să revină curând în restaurante și cinematografe, în timp ce alți miniștri au criticat acest punct de vedere.

Citeste si: Raed Arafat, un nou avertisment: ”Trendul descendent nu trebuie să ne păcălească"

Iohannis nu consideră o idee bună "certificatul unic de vaccinare"

Președintele României Klaus Iohannis a fost întrebat, în cadrul conferinței de presă de săptămâna trecută, ce poziție are vizavi de faptul că Grecia promovează ideea unui certificat unic european ca o

dovadă de vaccinare. 

" Personal nu consider că e o idee bună, s-ar crea un cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să știe când a primit prima doză, când urmează a doua.  Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun", a spus Klaus Iohannis.

Certificatul de vaccinare. Părerile sunt împărțite la nivelul UE

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat că este foarte important să se sublinieze faptul că vaccinarea este voluntară și astfel fiecare alege dacă vrea sau nu să fie vaccinat. De asemenea, a mai adăugat că persoanele care nu pot sau nu doresc să se vaccineze nu ar trebui să aibă drepturi limitate.

Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel cum este în momentul de față cu testele Covid. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care ne ocupăm de călătorie, s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Videoconferința Consiliului European este prezidată de președintele Charles Michel (foto dreapta). Klaus Iohannis, poziție clară despre certificatele de vaccinare

Citeste si: Caz fără precedent în Germania. A murit după ce s-a reinfectat cu coronavirus

Președintele Consiliului European: Cum vor putea fi folosite certificatele de vaccinare

În invitația pe care a transmis-o membrilor Consiliului European, Charles Michel a scris că ratele de infectare în întreaga Europă și apariția unor variante noi, mai contagioase, ale virusului „necesită prudență maximă” și că accelerarea vaccinării în întreaga UE „este prioritatea absolută”.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

„Perspectiva vaccinărilor este încurajatoare, dar trebuie să ne menținem vigilența și să ne continuăm abordarea în materie de testare și depistare, permițând, în același timp, deplasările transfrontaliere în cadrul UE. Pentru a asigura o mai bună coordonare, aș dori să facem schimb de bune practici cu privire la măsurile luate în statele membre și să discutăm despre perspectivele pentru următoarele săptămâni”, a scris președintele Consiliului European.

Campaniile de vaccinare deschid, totodată, și dezbaterea privind certificatele de vaccinare anti-COVID.

Vom discuta despre oportunitatea unei abordări comune în materie de certificare, precum și, dacă este cazul, despre circumstanțele în care ar putea fi utilizate certificatele ”, a spus Charles Michel.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI