„Doresc să adresez sincere condoleanţe Preafericirii Voastre, înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi membrilor Sfântului Sinod, precum şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, odată cu trecerea le cele veşnice a Înaltpreasfinţitului părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Este un moment de tristeţe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi pentru toţi credincioşii care s-au aflat sub înalta arhipăstorire a Înaltpreasfinţitului Pimen.

Citeste si: VIDEO| ÎPS Pimen a murit. Arhiepiscopul a lăsat un testament în care cere să fie îngropat la Putna

Personalitate longevivă şi păstor cu har, Înaltpreasfinţitul Pimen s-a dăruit cu generozitate Bisericii şi semenilor, şi-a consacrat eforturile misionare păstrării identităţii româneşti, punând în valoare, în ţară şi peste hotare, bogăţia spiritualităţii ortodoxe şi patrimoniul valoros al bisericilor şi mănăstirilor din Moldova”, se arată în scrisoarea trimisă de Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Președintele a vorbit în scrisoare și despre contribuția bisericii la combaterea pandemiei de coronavirus.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

„Evocând personalitatea celui dispărut, doresc să remarc şi faptul că, prin rugă şi sprijin pentru cei aflaţi în dificultate, prin ajutor pentru cei din prima linie, Biserica Ortodoxă Română a participat consistent la efortul naţional de combatere a pandemiei. Sunt încredinţat că în perioada care urmează, sub înţeleapta arhipăstorire a Prefericirii Voastre, Biserica Ortodoxă Română va fi sprijin pentru societatea noastră, îmbinând misiunea sa pastorală cu preocuparea pentru protejarea credincioşilor şi ierarhilor săi, pentru o cât mai grabnică revenire la normalitate a României”, se mai arată în scrisoare.

Citeste si: Amintirile lui ÎPS Pimen cu Patriarhul Teoctist, din timpul Facultății de Teologie

Înaltul Prelat, în vârstă de 90 de ani, a fost diagnosticat în urmă cu o lună cu covid-19 și a fost adus cu elicopterul la București. De atunci era intubat la terapie intensivă. doctorii au încercat să îl salveze inclusiv cu o terapii revoluționare.

Înainte să moară, arhiepiscopul a lăsat un testament în care cere să fie îngropat la Putna, iar la înmormântare să îi cânte în surdină rapsodiile lui Chopin și baladele lui Ciprian Porumbescu.

ÎPS Pimen era cel mai vârstnic membru al Sfântului Sinod. Anul trecut a împlinit 90 de ani și tot atunci a vorbit prima oară despre moartea ce avea să vie. Nu știa când va dispărea de pe această lume- dar spunea că e pregătit trupește și împăcat sufletește:

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: SAGA FESTIVAL 2024. Motivul invocat de Nicki Minaj, criticat dur și ironizat: "Ne afectează imaginea și prestigiul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen va fi înmormântat la Mănăstirea Sihăstria Putnei

”Sicriul l-am pregătit. M-am așezat frumos în el și am văzut că încap. Deci, sicriul e pregătit. Ștergarele le-am pregătit, lumânările le-am pregătit. Doar să fiu băgat în mormânt. Și oamenii vor pleca, dar va rămâne groparul, să astupe. Și în timpul ăsta, în taină, în surdină, marșul funebru de Chopin, balada lui Ciprian Porumbescu, ceva din Rapsodia lui Enescu! Și un bucium sau două buciume... Să fie... Să fie așa cântate, așa mai în surdină!”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si