6 din 10 femei își fac unghiile cu ojă semipermanentă ori cu gel, iar pentru astfel de manichiuri de regulă se utilizează lampa UV. Puține știu însă că sub aspectul plăcut, se ascund o sumedenie de riscuri.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii de la o Universitate din Statele Unite au descoperit că utilizarea lămpilor UV pentru o singură repriză de 20 de minute a dus la moartea şi a 30% dintre celulele de pe pielea expusă.

Citește și: Februarie- cea mai scurtă lună din an. Zece lucruri neștiute despre Făurar

Trei expuneri consecutive de câte 20 de minute au provocat moartea a 70% dintre celule. În plus, au apărut leziuni care au dus la mutații ce pot fi observate în cazul cancerului de piele. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Alertă la Sibiu: un bărbat care a lovit cu pumnul un adolescent este căutat de polițiști

„Am observat mai multe schimbări: în primul rând, am văzut că ADN-ul este deteriorat. 

Am văzut, de asemenea, că o parte din daunele aduse ADN-ului nu se repară în timp și duce la mutații după fiecare expunere la un astfel de aparat cu raze UV. În cele din urmă, am văzut că expunerea poate provoca disfuncții mitocondriale, ceea ce poate duce, de asemenea, la alte mutații.”, a declarat Ludmil Alexandrov, profesor de bioinginerie și de medicină celulară și moleculară la UC San Diego.

Măsuri de protecție pentru persoanele care se expun des lămpilor UV 

Dispozitivele sunt des întâlnite în saloanele de manichiură și, în general, folosesc un anumit spectru de lumină UV (340-395 nm) pentru a întări substanțele chimice utilizate în manichiura cu gel.

Citește și: O explozie a avut loc lângă ministrul turc al Sănătății în timp ce vizita o zonă afectată de cutremur

Pe piață există mănuși speciale pentru protejarea mâinilor în timpul uscării în lampa UV, însă acestea sunt foarte rar în saloane sau lipsesc în totalitate. Medicii recomandă folosirea unei creme pentru mâini cu protecţie solară maximă înainte de a merge la manichiură.

Citește și: Cine este bărbatul de 35 de ani care a fost găsit mort în portbagajul unei mașini, în Timișoara. Nicolae era dispărut de 4 zile

Astfel de măsuri sunt deosebit de importante pentru persoanele care își fac manichiura în mod regulat, deoarece efectul razelor UV se poate cumula și agrava cu fiecare expunere.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si