Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. În acest an, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului pică pe data de 14 noiembrie, într-o zi de marți.

În seara zilei de 14 noiembrie se lasă sec. Postul se încheie pe data de 24 decembrie.

Prin post, credincioșii îl întâmpină nașterea lui Hristos, atunci când Mântuitorul vine în lume și se face om. El vrea să coboare și în sufletele creștinilor, să le lumineze viața.

Postul acesta este unul de pregătire spirituală.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Postul Crăciunului 2023. Pe ce dată începe?

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Tradiția care se aplică în mai multe zone din România este masa festivă la care se adună toată familia pentru a petrece această sărbătoare. În prelungirea acesteia, un obicei vechi din Bărăgan spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit, rostind cuvintele cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Potrivit tradiției, prin acest obicei, vrăbiile nu vor strica ogoarele. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În ceea ce privește mâncarea, de Lăsata Secului se servesc plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide, care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

În același timp, finii vin la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin, iar finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut de-a lungul timpului.

După ce aceștia se împacă, se întinde o masă festivă.

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Tradiții și obiceiuri

[Sursa foto: Facebook]

Vasele folosite la masa festivă trebuie spălate și puse cu gura în jos ca să fie ferite de spiritele rele. O altă tradiție spune că trebuie spălate toate vasele în care s-au gătit produse dulci, în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2024? Câte zile libere primesc tinerii căsătoriți din partea statului? Lista completă!

În Covasna se practică obiceiul focurilor purificatoare. La lăsarea serii, se aprind focuri pe dealuri pentru a se purifica locul și a alunga spiritele rele. În fiecare zi se ung ferestrele și ușile cu usturoi ca să alunge spiritele rele.

În această zi, femeile au obiceiul de a spăla așternuturile și fețele de masă pentru ca ele să rămână curate tot anul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si