Lăsatul Secului pentru postul Sf. Marii 2022. Creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului înainte cu o zi de începerea postului Sfintei Marii 2022. Conform calendarului creștin-ortodox, luni, pe 1 august 2022 începe Postul Adormirii Maicii Domnului.

Lăsatul Secului pentru postul Sf. Marii 2022: Ce este bine să faci în această zi?

Lăsata Secului marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, înainte de începerea unuia dintre cele mai importante posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, și anume postul Adormirii Maicii Domnului.

O tradiție străveche este aceea ca în această zi să se facă o masă festivă la care să se adune toată familia pentru a petrece această sărbătoare. În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. 

În zona Covasnei, de Lăsatul Secului se mai respectă un obicei care are legătură cu focurile purificatoare. La lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri, iar în această atmosferă se spune că se purifică totul în jur și alungă spiritele rele.

Se spune că prin acest ritual se asigură perpetuarea renașterii la viață. În regiunea Munteniei, nurorile fac plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci și în timpul postului. 

Citeste si: Schimbarea la faţă 2022: Pe ce dată pică în acest an şi ce nu este bine să faci în această zi?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox august 2022: Sărbători cu cruce roşie. Ce nu ai voie să faci în acest zile?

Vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsatul Secului puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă, să nu intre în ele. 

Postul închinat Sfintei Marii este unul dintre cele mai importante posturi de peste an care îi pregătește pe credincioși pentru cele două sărbători ale lunii august și anume Shimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. 

Când începe Postul Sfintei Marii 2022?

Postul Sfintei Marii 2022, începe la data de 1 august 2022 care pică anul acesta într-o zi de luni. Postul Adormirii Maicii Domnului, este unul dintre cele mai importante posturi pentru creștinii ortodocși.

Acest post îi pregătește pe creștini pentru cele două sărbători mari ale lunii august, mai exact Schimbarea la față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Data la care începe postul Sf. Marii 2022 cât și durata postului Sfintei Marii 2022 au fost stabilite în secolul XII, la Sinodul Local din Constantinopol, ținut la 1166, sub patriarhul ecumenic Luca Crysoverghi, care a hotărât ca postul să înceapă la 1 august și să dureze 14 sau 15 zile, până la Sărbătoarea Adormirii (15 august).

Potrivit calendarului creștin ortodox există mai multe perioade de post pe parcursul unui an. Postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală(sau mâncare de dulce).

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Sfântul Mucenic Pantelimon 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte?

Totodată, în post creștinii trebuie să se abțină și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual pentru a se produce acea legătură între om și Dumnezeu.

Biserica Ortodoxă amintește că postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si