Legea pensiilor speciale, votată în regim de urgență de aleșii puterii, după retrimiterea ei în Parlament de Curtea Constituțională (CCR), a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Noua lege a pensiilor speciale era o condiție obligatorie impusă de Comisia Europeană pentru eliberarea unei noi tranșe de bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Citește și: Cea mai mare pensie specială din România a crescut cu 8.000 de lei în săptămânile în care Parlamentul a dat impresia că le taie

În cazul în care așa-numita "reformă a pensiilor speciale" nu se transforma în lege până la data de 3 noiembrie, România pierdea 1,4 miliarde euro. 

O parte dintre privilegiile "specialilor" din zona politică și administrativă sunt reglementate în Codul Administrativ și au rămas neatinse de noua lege a pensiilor speciale, acuză Opoziția. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Codul administrativ prevede pensii speciale pentru aleșii locali- primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ.

"Klaus Iohannis putea să retrimită legea pensiilor speciale în Parlament", arată Opoziția

Opoziția contestă forma în care a fost adoptată noua lege și consideră că România riscă în continuare să piardă banii europeni. 

"Klaus Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, deși putea să o retrimită în Parlament", spun parlamentarii USR. 

Noua lege a pensiilor speciale adresează mai ales situația magistraților și a altor beneficiari de pensii de serviciu, dar nu rezolvă pensiile speciale ale primarilor și prefecților. 

"Pentru ca jalonul PNRR să fie considerat îndeplinit, PSD și PNL trebuie să clarifice ce-au de gând să facă cu aceste pensii speciale pe care le tot amână în fiecare an, dar refuză să le elimine din Codul Administrativ.

E vorba de toți primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consiliu județean din 1992 până în prezent, deci zeci de mii de beneficiari, cu un impact bugetar semnificativ", spun oficialii USR.

Ce pensii speciale vor fi "tăiate" după promulgarea legii de către Iohannis

Legea pensiilor speciale a eliminat anumite anomalii sesizate de policienii din arcul de guvernare după respingerea formei inițiale a legii la CCR.

Astfel, a fost eliminată anomalia privind calculul pensiei speciale prin raportare la ultima lună de venit activ, cum se întâmpla în cazul judecătorilor, procurorilor și altor magistrați.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În plus, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net aferent venitului brut din ultima lună de activitate înainte de data eliberării din funcţie.

Termen de 5 ani pentru solicitarea de noi pensii speciale 

Opoziția a criticat modificările aduse la legea pensiilor speciale, cei de la USR susținând că persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu   pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu   conform reglementărilor în vigoare. 

În anexele de zeci de pagini la proiectul de lege, senatorii PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri, pe 20 de ani pe 30 de ani, pentru eliminarea treptată a pensiilor speciale, este critica adusă de USR.

„Coaliția oferă cinci ani întregi tuturor oamenilor care visează la pensii speciale să iasă la pensie pe vechile reguli, iar în anexe de zeci de pagini PSD și PNL au propus o etapizare, în unele cazuri pe 20-30 de ani, timp în care pe anumite aspecte nici măcar nu ne vom apropia de eliminarea pensiilor speciale” , a declarat Irineu Darău, senator USR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si