Leurda, aur pentru organism. Allium ursinum este numele latinesc al leurdei. Aceasta este o plantă medicinală, care crește în zona alpină sau în câmpii cu sol fertil. 

Este foarte cunoscută ca remediu pentru diverse probleme. Leurda este un leac specific lunilor de primăvară, pe care natura le oferă, cu scopul de a detoxifia organismul și de a întâri sistemul imunitar.

Citește și: VIDEO- Urzici, leurdă și tofu- chefi-ii ne învață rețete noi de post

Frunzele leurdei sunt lungi și lucioase. Florile sale sunt grupate, de dimensiuni mici și culoare albă. Leurda este asemănătoare cu usturoiul și este folosită drept condiment în gastronomie.

Leurda este asemănătoare usturoiului. În aceasta predomină sulfura de alil. Ea imprimă gustul și mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium.

Ce conține leurda?

În conținutul său se găsesc carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin şi antiplachetar sanguin, acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi antitumorală.

Citește și: Cum se mănâncă leurda? Rețete delicioase de primăvară

Leurda este indicată în hipertensiune, ateroscreloză, scade nivelul colesterolului, insuficienţa biliară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, insomnie, ameţeală, depresie, gută,  boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinal, afecţiuni ale plămânilor, gripă sa cefalee.

În uz extern, sub formă de cataplasme sau comprese, leurda ameliorează simptomele leziunilor cutanate cronice, scrufulozie, herpesului, furunculelor, eczememelor sau durerilor reumatice.

Cum poate fi consumată?

Pentru alimentație, aceasta se poate consuma în stare proaspătă. Se recoltează frunze fragede, în lunile martie-aprilie. Leurda trebuie să fie tăiată cu un cuțit, pentru a nu scoate afară planta cu tot cu rădăcină. Se poate consuma sub formă de salată. 

Se amestecă frunzele proaspete, spălate înainte în apă călduță. Se toacă mărunt și se pun în castron.

Se amestecă cu o linguriță de oțet de mere, un vârf de cuțit de sare și jumătate lingură de ulei. Aceasta se consumă în maxim 30 de minute după ce a fost preparată. 

Dacă este vorba de o cură, este de recomandat să fie consumată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă, înainte de a începe să consumi altfel de alimente. Perioada de cură este de 10 zile. Ficatul tolerează foarte bine leurda, deşi are un puternic miros de usturoi.

Citește și: Reţete cu leurdă: Cele mai delicioase preparate


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si