Murăturile sunt iubite de foarte mulți români, pentru că nu costă foarte mult și se păstrează pentru o perioadă îndelungată de timp. De obicei, borcanele cu murături se păstrează în locuri întunecate și răcoroase, însă nu toată lumea are la dispoziție o cămară sau o pivniță.
Totuși, mulți oameni nu știu că în bucătărie există un loc perfect pentru depozitarea murăturilor. Mai exact, este vorba despre locul de sub chiuvetă.
Chiar dacă mulți oameni păstrează acolo coșul de gunoi, acel dulap este perfect pentru borcanele cu legume puse la murat.
Murăturile sunt sănătoase și au o mulțime de beneficii pentru organism. Acestea au mai multe minerale și vitamine: C, A și K. Legumele murate ajută la scăderea valorilor colesterolului, calmează crampele musculare, rehidratează rapid și pot să ofere o protecție importantă pentru ficat.
„Prin fermentare, bacteriile benefice se dezvoltă chiar în structura fructelor și legumelor murate, dar și în zeama rezultată. Spre deosebire de legumele gătite, murăturile își păstrează intactă cantitatea și calitatea de antioxidanți – vitamina C, betacaroten, licopen etc. Bacteriile probiotice din murături și din zeama acestora favorizează digestia prin hrănirea microbiomului, atât de important pentru imunitatea noastră și starea de sănătate a creierului și a întregului organism.
Mai ales în perioada în care urmăm un tratament cu antibiotic, flora de probiotice este distrusă așa că e indicat consumul de murături. Este vorba despre legumele murate după metoda clasică, în saramură, nu despre cele murate în oțet”, explică medicul Laura Ene pe doc.ro .