Close sidebar
Close sidebar

Ministrul de Interne anunta ca alegerile din decembrie vor fi supravegheate video: Înregistrările din secţiile de votare vor fi puse la dispoziţia BEC pentru soluţionarea contestaţiilor

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat, miercuri, că Executivul a aprobat o Hotărâre în scopul asigurării corectitudinii şi integrităţii procesului electoral pentru alegerile parlamentare din decembrie, astfel că toate activităţile din secţiile de votare, după închiderea urnelor, urmează să fie filmate, iar sarcina realizării înregistrărilor revine operatorului de calculator din fiecare secţie de votare. Înregistrările vor putea fi folosite de către BEC pentru soluţionarea contestaţiilor.

,


DISTRIBUIE
acest articol

”Una din măsurile şi obiectivele pe care le-am anunţat chiar de la începutul mandatului meu a fost acela de a veni cu nişte completări la măsurile tehnice care erau deja prevăzute în HG privind alegerile din 11 decembrie 2016, măsuri pe care le-am ţintit către obiectivizarea, către eliminarea oricăror posibilităţi de a avea fraudă în partea a doua a procesului electoral, după închiderea urnelor de vot. Asta este şi raţiunea celor două măsuri pe care le-am adoptat prin HG”, a afirmat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.

Prima măsură se referă la ştampilele cu menţiunea votat şi la plicurile un nou model de plic şi un nou model de securizare a acestor ştampile”, a explicat Tudorache, precizând că plicurile vor fi transparente, autosigilante şi cu un număr unic de înregistrare, pentru a elimina suspiciunile cu privire la modul în care ştampilele vor fi închise şi securizate după ora 21.00.

A doua măsură priveşte obligativitatea de a înregistra video folosind tabletele care sunt deja în dotarea secţiilor de votare, atât în România, cât şi în secţiile din străinătate, pentru a înregistra un cadru general privind

desfăşurarea procesului de numărare a votului, a precizat ministrul de Interne. ”Este o măsură foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral, foarte importantă, o măsură care vine în susţinerea şi în beneficiul tuturor participanţuilor politici la cursa electorală, pentru că va da posibilitatea de a verifica integritatea procesului de numărare a voturilor în acea etapă ”, a mai spus ministrul de Interne.


Totodată, el a afirmat că înregistrările vor fi stocate pe memoria internă a tabletelor, vor fi păstrate timp de 3 ani şi vor fi puse la dispoziţia Biroului Electoral Central atunci când există sesizări cu privire la integritatea procesului electoral, adăugând că înregistrările video vor fi făcute de operatorii tabletelor.

Ministrul de Interne a subliniat că înregistrările video nu vor fi realizate pentru a fi folosite ca probe în instanţele de judecată.
”Aici nu vorbim de constituirea de probe într-un dosar civil sau penal, nu asta e intenţia noastră. La acest moment nu avem niciun mijloc în care să putem avea o monitorizare a acelei părţi foarte importante din procesul electoral care până acum ducea mereu în zonă de suspiciune, apăreau mereu după fiecare proces electoral cu privire la modul în care s-au numărat sau anulat voturile. Deci în acest vacum de monitorizare pe acea zonă am venit cu această măsură, ea nu este intenţionata să prezinte probă într-un dosar civil şi penal ci pur şi simplu să monitorizeze acea perioadă şi
dacă apar sesizări pentru BEC, acesta să poată folosi înregistrarea în soluţionarea sesizărilor”
, a arătat Tudorache.

"Operatorul de calculator al biroului electoral al secţiei de vot asigură înregistrarea video-audio neîntreruptă a procedurilor realizate de la încheierea votării şi până la părăsirea localului secţiei de vot de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, în scopul asigurării posibilităţii organismelor electorale de a verifica respectarea dispoziţiilor art. 92 şi art. 93 din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare ”, se arată în Hotărârea adoptată, miercuri, de Guvern.

Actul normativ îi obligă pe operatorii de calculator existenţi în fiecare secţie de votare să realizeze înregistrarea audio-video dintr-o poziţie fixă, de la o distanţă medie, pe un cadru general. De asemenea, i se interzice operatorului de calculator să realizeze copii ale înregistrării ori să permită accesul altor persoane la înregistrare. Dispoziţiile se aplică şi pentru procedurile de numărare a voturilor prin corespondenţă.

Potrivit reglementărilor care ar urma să intre în vigoare, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este cel care asigură terminalele informatice necesare înregistrării video-audio. Tot STS ar urma să verifice şi existenţa înregistrării video-audio şi să consemneze aspectele constatate în procesul-verbal de primire a terminalelor informatice.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI