Partidul Social Democrat (PSD) va propune coaliţiei de guvernare majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei brut, a anunţat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citeste si: Ministrul Muncii: Salariul minim trebuie să crească. Pensiile vor fi majorate cu minim 5% din 1 ianuarie

Salariul minim este de 2.550 lei brut în prezent, deci creșterea preconizată este de 450 lei.

Potrivit ministrului Muncii, PSD îşi doreşte ca 2.800 de lei din salariul minim pe economie să fie impozitaţi, iar 200 de lei să fie scutiţi de plata contribuţiilor la bugetul de stat.

Ministrul Muncii, anunț despre salariul minim 

"Noi, PSD, vom propune în coaliţia politică o majorare a salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea unui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei, dar valoarea va fi obligatorie. Asta înseamnă că 2.800 de lei vor fi taxaţi, efortul bugetar este pentru acei 250 de lei, iar 200 de lei rămân în continuare netaxaţi", a afirmat Marius Budăi la Neptun.

Budăi a subliniat că "fişa postului unui guvern este să aibă grijă de cetăţenii lui", mizând astfel pe un susţinerea PNL pentru adoptarea acestei măsuri.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Primăria din Brazi a plătit o firmă ca să scuture zăpada de pe gardul viu. Răspunsul unui consilier local a făcut furori

O creștere semnificativă a salariului minim nu este privită cu ochi buni de patronate, care sunt nevoite să plătească taxe și mai mari către stat, pe lângă diferența de bani dați angajaților.

salarii

Salariul minim pe economie va crește

[Sursa foto: Pixabay]

Salariul minim a crescut și la 1 ianuarie 2022, cu peste 10% de la 2.300 lei cât era anul trecut.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial de 2607 lei.

Ar putea crește și punctul de pensie

Ministrul Muncii a precizat că PSD va propune majorarea pensiei minime de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, dar şi creşterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei.

Budăi a precizat că impactul bugetar pentru majorarea pensiilor este de 11 miliarde de lei.

Minsitrul social-democrat a mai anunţat o propunere care prevede acordarea unor premii pentru elevii care au obţinut medalii la olimpiade internaţionale.

Astfel, o medalie de bronz la o asemenea competiţie va fi recompensată cu 5.000 de euro, una de argint – 8.000 de euro şi o medalie de aur – 10.000 de euro. Şi profesorii acestor elevi vor fi recompensaţi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si