In 2016, in luna mai, s-au implinit 53 de ani de la moartea Mariei Tanase. Plansa si condusa pe ultimul drum de mii de oameni, trupul sau a fost coborat in cripta, in locul de veci situat pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu.

Dar pe cat de mare a fost marea artista atunci cand era in viata, pe atat de trista si parasita pare astazi cripta unde se odihneste.

Ingramadit printre celelalte morminte, locul de veci al Mariei Tanase e greu de gasit si pare uitat de oameni. Piatra funerara realizata din ciment a capatat din cauza umezelii culoare verde-albastrui si a fost invadata de ciuperci de mucegai. Numele marii artiste a devenit ilizibil si doar daca esti indrumat de cunoscatori ai sanse sa ajungi la mormantul ei. Suportul de lumanari e inexistent si in lipsa sa, probabil, un bun crestin a improvizat unul din tabla. Dar cel mai tulburator detaliu descoperit la mormantul Mariei Tanase se afla chiar pe capacul criptei, piatra de ciment lasandu-se nepermis de mult. Astfel, de ani buni, cand incepe sezonul ploilor, locul de veci al Mariei Tanase e inecat in apa.

Revoltati de cele gasite la fata locului, reporterii au cerut ajutorul unui angajat al cimitirului. Acesta a venit cu o matura si a indepartat cantitatea impresionanta de apa care se stransese pe mormant.

„La cata apa este aici sigur a patruns si inauntru. S-a lasat piatra si s-a mancat cimentul pentru ca mormantul nu a fost consolidat. Nici nu vreau sa ma gandesc ce e inauntru, totul balteste in apa”, ne-a spus angajata cimitirului in timp ce matura.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici la Monica Gabor. Unde se află în aceste momente fiica lui Irinel Columbeanu?!- wowbiz.ro

Ca o ironie a sortii ce arata inca o data neputinta noastra de a ne cinsti artistii care nu mai sunt, in fata mormantului Mariei Tanase se afla locul de veci a lui Grigore Vasilescu Birlic. Mai norocos, marele actor de comedie are la mormantul sau un bust ce-l reprezinta. Mare si vizibil de la distanta, lucrarea este realizata impecabil, figura expresiva a lui Birlic lasand senzatia ca parca ar privi mirata spre cripta inecata in apa unde se odihneste Maria Tanase.

„E revoltator ce se intampla cu mormantul Mariei Tanase. E incredibil cat de nepasatori suntem cu valorile noastre. In toata lumea asta un mormant ca al Mariei Tanase ar fi fost ingrijit si protejat de stat. E un bun national, o bogatie si o datorie a noastra fata de ea. Ma doare inima cand ploua si stiu cum ajunge sa arate mormantul ei. Mormantul e chiar langa cel al sotului meu, stiu foarte bine ce se intampla acolo! Capacul s-a lasat si cand incep ploile apa patrunde in interior. Totul se inunda, totul, domnule si vorbim despre Maria Tanase. Ma intreb de ce nu se face nimic?! Cimitirul Bellu face parte din Patrimoniul UNESCO. Statul roman ar trebui sa aloce o suma de bani pentru reconsolidarea acestor morminte, locurile de odihna ale marilor artisti ramasi fara rude. Daca vrei sa aprinzi o lumanare la crucea Mariei Tanase nu ai unde, nu ai!”, ne-a declarat Gabriela Dinica, vaduva lui Gheorghe Dinica.

Citeste si: Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce voiam, veneam când voiam.”- kfetele.ro

Citeste si: Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la 112 și a reclamat că e răpită de fostul soț și ținută într-un beci. Cum au identificat-o polițiștii- radioimpuls.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si