Moșii de iarnă 2023.   Moșii de Iarnă, la fel ca Moșii de Vară, reprezintă două dintre cele mai importante sărbători dedicate celor care nu mai sunt printre noi. În aceste zile, preoții Bisericii Ortodoxe organizează Sfânta Liturghie și îi pomenește pe cei trecuți la cele sfinte.

Pe ce dată pică Moșii de iarnă 2023 

Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care cade Paștele.

Citește și: Sărbătoare 2 februarie 2023. Cruce roșie în calendarul creștin-ortodox! Ce nu este bine să faci?

Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023.

Ce este bine să dăm de pomană 

De Sâmbăta Morților, în prima parte a zilei, credincioșii merg la biserică, ascultă Sfânta Liturghie, iar după slujbă, mulți aleg să meargă la cimitir unde împart alimente persoanelor nevoiașe.

Sfinții părinți au ales ziua de sâmbătă pentru că se spune că în această zi Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți, iar pe de altă parte sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua învierii cu trupul.

Citește și: Calendar creștin-ortodox februarie 2023. Sărbători cu cruce roșie

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Ce se dă de pomană în diferitele regiuni ale țării

Conform tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.

În Transilvania, se oferă de pomană bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită „pupi” (chec de mere).

Citește și: Moșii de iarnă 2023. În ce zi pică Sâmbăta Morților?

În Bucovina, pachetele de pomană includ numaidecât plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, ce au mulți copii.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Selly, mesaj cu subînțeles după scandalul de la SAGA FESTIVAL 2024: "Am un anunț foarte, foarte important"- radioimpuls.ro

În Banat, înainte de a merge la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, o mâncare din afumătură de porc.

În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț menit celui mai sărac copil, cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.

Se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, deoarece urmează Duminica Lăsatului Secului de carne.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si