În zona Moldovei, aceştia nu sunt fierţi ca prin alte locuri, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului  şi copţi în cuptor.

Iată care este reţeta de Mucenici moldoveneşti.

Ingrediente Mucenici moldoveneşti:

1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Mucenici moldoveneşti. Ingrediente pentru ornat:

250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Mucenici moldoveneşti ingrediente pentru sirop:

200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor.

Mucenici moldovenești. S-a aflat secretul gospodinelor
Mucenici moldovenești. S-a aflat secretul gospodinelor

Mod de preparare Mucenici moldoveneşti:

Se pregatește maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, se adaugă o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de făină. Amestecăm totul bine și se lasa deoparte timp de un sfert de oră.

După ce aceasta a crescut, peste maia adăugăm faină, ouăle şi zahărul. În compoziție se pune și laptele în timp ce se frământă, puţin câte puţin, până se obţine un aluat omogen.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Se adauga untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.

Citeste si: Moșii de iarnă 2020. Ce nu este bine să faci astăzi? Aduce mare ghinion!

Citeste si: Colivă. Rețeta tradițională a bunicii

Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.

Când aluatul a crescut se frământa puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonase din care vei forma 8-uri.

Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasa să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se gau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!

După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasa 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presara nucă măcinată.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si