UDPATE

Colonelul Valeriu Gheorghiță a declarat în cadrul conferinței de presă de joi, faptul că rata trombozelor apărute după vaccinarea serul AstraZeneca a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni.

Valeriu Ghoerghiță a mai precizat și faptul că cei vaccinați cu serul AstraZeneca și care nu au avut evenimente trombotice la prima doză, nu vor mai exista șanse ca la rapel să apară cheagurile de sânge.

”Situația epidemiologică este îngrijorătoare”

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția cu faptul că situația epidemiologică este una foarte gravă. La un număr de 100 de persoane infectate cu COVID-19, 2,5 dintre acestea mor.

„Situația epidemiologică este îngrijorătoare. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5 persoane decedează. În ultimul timp s-a observat o tendiță de creștere a gravității cazurilor. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic, este foarte important să se continuea vaccinarea cu toate vaccinurile disponibile. Evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Rata trombozelor apărute la cei vaccinați este mică

Acesta a anunțat că se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, în contextul în care rata trombozelor apărute după vaccinarea cu acest ser a fost de doar 0,65 la 100.000 de oameni.

„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Medicul Valeriu Gheorghiţă  a explicat că e important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale şi ca un procent ridicat din populaţie să se vaccineze, pentru că renunţarea la vaccinare ne poate aduce

în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi ne poate compromite atingerea imunităţii de grup pentru a stopa efectele nocive ale pandemiei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Gheorghiţă a dat asigurări că toate autorităţile şi specialiştii monitorizează toate datele ştiinţitice, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranţă, atât pentru AstraZeneca, dar şi pentru celelalte vaccinuri.

400.000 de persoane s-au vaccinat cu AstraZeneca

Până în prezent, 400.000 de persoane s-au vaccinat cu prima doză din vaccinul AstraZeneca, iar săptămâna viitoare va începe vaccinarea cu rapelul.

La ora 16.00 vor avea loc declarații oficiale privind decizia luată de România privind campania de vaccinare cu produsul AstraZeneca.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, pe data de 8 aprilie, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Citeste si: Anunț important EMA: La ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca

Efectele adverse la vaccinul AstraZeneca sunt extrem de rare

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a motivat faptul că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZenec, deoarece efectele adverse sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

Totodată, comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

Vaccin AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]

EMA a ținut să le explice profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: Prima vaccinare împotriva COVID-19 în cabinetul unui medic de familie din România

Miniștrii UE au discutat despre vaccinul AstraZeneca

După acest anunț, miniștrii Sănătății din Uniunea Europeană au avut o ședință în format online, în care nu au reușit însă să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca.

Autoritățile sanitare din România, Ministerul Sănătății, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenția Națională a Medicamentului, s-au întrunit joi într-o ședință pentru o hotărâre privind serul AstraZeneca, deoarece nu a existat până acum o decizie unitară la nivel european.

Sursa: Digi24

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si