Noile taxe care se vor aplicate din septembrie se pare că privesc bugetarii. Într-un interviu oferit pentru hotnews.ro, Tănase Stamule, membru PNL, a declarat că bugetarii nu au nevoie de zeci de tichete și vouchere și că ar trebui "să strângă cureaua" precum cei de la privat. "Avem tichete de zeci de miliarde de lei, tot felul de vouchere, tot felul de pomeni. Stai puțin, privatul strânge cureaua și să nu strângă puțin și statul? E nevoie de toate voucherele astea, toate bonusurile? Hai să vedem", a declarat Tănase Stamule.

Noi măsuri fiscale și bugetare

Tănase Stamule, membru PNL și profesor, a declarat în interviul pentru hotnews.ro că se discută noi măsuri fiscale și bugetare în România. Acesta a declarat că înainte de a reduce cheltuielile statului pentru a le eficientiza, trebuie evaluate corect, atât sistemul de lucru de la stat, cât și cel privat.

Membrul PNL a precizat că problema principală ar exista la bugetari, care primesc tichete, vouchere și bonusuri în cantitate foarte mare. Pe lângă aceste beneficii, în timp ce salariul celor de la privat a fost mărit doar cu 5%, cei de la stat s-au bucurat de măriri salariale mult mai mari.

"Avem tichete de zeci de miliarde de lei, tot felul de vouchere, tot felul de pomeni. Stai puțin, privatul strânge cureaua și să nu strângă puțin și la stat? E nevoie de toate voucherele astea, toate bonusurile? Hai să vedem.

Dacă în privat au crescut cu 5% salariile, hai să vedem cu cât au crescut la stat. S-au mascat creșterile prin bonusuri sau prin creșterea normei de hrană? Hai să vedem de ce s-a mascat chestia asta așa. Înțeleg că unii au vrut să fie prieteni cu anumite părți ale sistemului public, dar nu e corect să plăteacă toată societatea, să ne pierdem competitivitatea economică doar pentru că s-a construit greșit bugetul", a precizat Tănase Stamule în cadrul interviului.

Citește și: România mai verde. S-a promulgat legea care vizează reducerea emisiilor de carbon și integrarea hidrogenului regenerabil

"În 2-3 ani vom crește gradual și dispare facilitatea fiscală"

Tănase Stamule a vobit și despre o dispariție graduală a facilităților fiscale, care se va produce în timp. Se pare că este vorba despre facilitățile din construcții, agricultură și indusria alimentară, care, după părerea membrului PNL, au ajuns la maturitate. Și dividendele sunt incluse în măsurile de măriri, urmând să ajungă la 10%.

Se pregătesc noi taxe pentru români

Se pregătesc noi taxe pentru români

[Sursa foto: Facebook- Tănase Stamule]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Mai e o discuție. Dacă elimini facilitățile, e corect să elimini și contribuțiile sociale ca să reducem povara pe muncă. Nu putem de anul ăsta? Să începem de anul viitor sau peste 2 ani. Atunci când reașezi povara fiscală și elimini anumite facilități, trebuie să oferi economiei private și o perspectivă de creștere a competitivității fiscale. Este corect să fie eliminate, dar nu le elimini de azi pe mâine.

Discuți cu industria: în 2-3 ani vom crește gradual și dispare facilitatea fiscală. Avem 25% din angajații din România care sunt speciali, adică nu plătesc anumite taxe, de la impozit pe venit, la CASS. Nu poți să critici pensiile speciale când ești angajat special. Din punctul meu de vedere, n-ar mai trebui să fie niciun special, în nicio categorie", a precizat Stamule.

Citește și: VIDEO- Săgeata inflației lovește adânc: Lupta pentru un trai decent și eforturile financiare suplimentare ale românilor

Când vor intra în vigoare noile măsuri fiscale

Potrivit lui Tănase Stamule, unele dontre noile măsuri fiscale vor intra în vigoare de 1 septembrie 2023, urmând ca celelalte să fie aplicate de la 1 ianuarie 2024.

"Trebuie să fim înțelepți economic, atât noi cât și colegii de guvernare și să înțelegem că anul acesta și anul viitor nu putem să venim cu măsuri care să aibă impact bugetar mare pentru că nu mai sunt bani. De ce? Trebuie să-ș întrebăm pe domnul Câciu (fostul ministru al Finanțelor n.r.). Poate ne explică ce-a făcut, unde sunt banii. Așa, când pui niște povești în buget și speri într-o minune... nu așa se face bugetul unei țări", a precizat membrul PNL, Tănase Stamule.

Fără beneficii multe pentru bugetari

Fără beneficii multe pentru bugetari

[Sursa foto: Freepik]

Măsurile fiscale se pare că vor fi adoptate din cauza unei găuri bugetare cu care se confruntă România, de 42 de miliarde de lei.

"La bugetul pe 2023 s-a mers pe o inflație mult mai mare în ciuda prognozei oficiale. S-au introdus venituri bugetare fictive, respectiv taxele extraordinare pentru energie și TVA la nivelul prețurilor de anul trecut care nu s-au mai repetat anul acesta. Ne-am trezit cu o gaură uriașă în buget", a declarat Stamule refertor la gaura bugetară în care se află România.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Totodată, Stamule a precizat că va fi pregătit un pachet de scădere a cheltuielilor și o mărire a veniturilor, măsura cu care PSD nu este de acord.

Noile taxe vor fi introduse la de 1 septembrie

Noile taxe vor fi introduse la de 1 septembrie

[Sursa foto: wallstreet.ro]

"Considerăm că din moment ce s-au introdus bani fictivi în buget, creșterea cheltuielilor statului s-a bazat pe o minciună și atunci trebuie să găsim soluții de scădere a cheltuielilor statului, înainte să discutăm de o eventuală creștere a taxelor și impozitelor. Colegii de guvernare (PSD) spun că trebuie să creștem taxele și impozitele. Trebuie să găsim o soluție echilibrată între cele două măsuri", a menționat Tănase Stamule.

Citește și: Taxele mai mari nu-i sperie pe fumători


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si