Elevii care vor începe clasa a cincea anul viitor vor avea parte de schimbări majore la finalul celor celor 4 ani de gimnaziu. 

Noua Lege a Educației propune reintroducerea admiterii la liceu, din anul 2028. Astfel, elevii ar putea da un examen separat de Evaluarea Națională, pe baza căruia vor obține loc la liceul mult dorit.

Totuși, decizia organizării unei probe separate de admitere va fi exclusiv a unității de învățământ. Tot instituția are sarcina de a anunța subiectele cu un an înainte.

Citește și: Vacanță intersemestrială 2023. Pe ce dată începe vacanța elevilor?

Cum se vor aplica deciziile cu privire la proba separată pentru admitere?

În cazul în care propunerile vor fi adoptate, măsurile prevăzute vor fi implementate gradual.

Liceele din țară cu cea mai mare concurență, cu mai mult de un candidat pe un loc, indiferent dacă sunt colegii naționale, tehnologice ori grupuri școlare, ar urma să organizeze un concurs de admitere pentru până la 90% din locurile existente. Restul de 10% ar urma să fie ocupate prin repartizarea computerizată.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Elevii de la profilul uman vor da Bacalaureat la matematică

În plus, liceele trebuie să anunțe cu un an înainte sistemul de admitere dorit, iar examenul cu două probe scrise va fi adaptat fiecărui profil, astfel încât elevii  să aibă timp să se pregătească.

Dacă un liceu are două specializări, filologie (profil Uman) și matematică-informatică (profil Real), atunci se poate organiza examen la limba română/limbă străină pentru filologie, sau pentru specializările de la profilele de Real, subiectele vor fi din matematică, biologie sau chimie.

Citește și: Simulare BAC 2023: subiecte pentru elevii claselor a XII-a

Ce se va întâmpla dacă proiectul de lege trece mai departe?

În cazul în care proiectul de lege trece mai departe, cerințele examenului vor fi mai dificile decât la Evaluarea Națională. Este vorba de cerințe standardizate ca nivel de dificultate, pentru a se elimina suspiciunile că școala ar urma să protejeze elevii care au terminat gimnaziul la acel colegiu, dar și piața meditațiilor.

Citește și: Simulare Evaluare Națională 2023: subiecte. Ce conținuturi din programă sunt exceptate?

În varianta propusă de ministrul Ligia Deca, liceele pot să stabilească singure în ce proporție va conta la intrarea în liceu nota de la Evaluarea Națională. Poate conta 40%, iar admiterea internă 60% sau procentele pot fi 50 – 50.

Elevii care nu se înscriu la admitere în niciun liceu participă automat la repartizarea computerizată, notează digi24.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si