Oamenii din Pesac, județul Timiș, au constatat că din pădurea de 80 de hectare de la marginea localității au mai rămas 50. Supărați, au mers să ceară explicații de la pădurari.

Oră de oră dispar tot mai mulți copaci

„ Acuma numărăm butucii aici...acolo știu. E furt. Câți s-au tăiat? 32?”,  spune un localnic.

În altă parte a pădurii răsună drujbele. Cele două hectare unde se exploatează lemnul au fost câștigate la o licitație: „lemnul se valorifică, de aia se taie”.

Firma care taie legal pe suprafața de două hectare câstigă, în medie, 315 lei pe metrul cub de lemn.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: Se dau 350 de lire pe lună pentru cine găzduiește refugiaţi din Ucraina

Chiar și așa, oamenii nu înțeleg unde au dispărut alte 30 de hectare de pădure. Unii arată cu degeteul spre hoții de lemne.

„ Le cară, le vinde cu căruța, înțeleg poate are parchet să taie, dar sunt lemne care nu ar trebuie tăiate și nimeni nu pune un pom înapoi.

De la an la sunt tot mai puțini copaci? Da. Au lasat doar pe margine ca să nu se vadă ce e înăuntru”, spune Alexandru Olteanu, un localnic.

Localnicii sunt revoltați de această situație

Adrian Danciu, un alt localnic spune că e din ce în ce mai puțină pădure: „Da da...ați văzut. E revoltător? Da. Am crescut aici, ne jucam, toată ziua și acum găsim golurile astea.

Prăpădul făcut în pădure se vede cu ochiul liber.”.

Citeste si: VIDEO- În fiecare oră, în România dispar 6 hectare de pădure din cauza tăierilor ilegale. Goana după profit duce la dispariția pădurilor

Oamenii din zonă spun că autoritățile închid ochii.

Problema e una globală. Pădurile acoperă aproape 30 la suăt din suprafața planetei, dar ritmul în care dispar este unul alarmant: între 1990 și 2016, Terra a pierdut 1,3 milioane de kilometri pătrați de padure, o zonă mai mare decât Africa de Sud. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si