Parizerul si sunca mancate de romani au mai multa grasime decat carne, iar in conservele de peste e mai putin peste. Cum sunt, in comparatie, produsele din Europa de Vest
Parizerul si sunca mancate de romani au mai multa grasime decat carne, iar in conservele de peste e mai putin peste. Ca exista dublu standard la alimente intre Romania si tarile Uniunii Europene din Vest a fost confirmat de autoritatile noastre. Care sunt, insa, produsele va ramane o enigma!
Ministerul Agriculturii confirma ca romanii sunt pacaliti la raft. Una scrie pe eticheta, alta e in produsul vandut la noi si altceva in cel vandut in tarile din vestul Uniunii Europene. Ca dovedeasca dublul standard, inspectorii ANSVSA si de la Protectia Consumatorilor s-au dus in 3 tari europene, Belgia, Olanda si Germania, de unde au luat 29 de produse: conserve de peste, preparate din carne, lactate si ciocolata.
Apoi, au prelevat probe din Romania de la produsele identice. In cazul a 9 produse, una era pe eticheta, alta in compozitie. Adica, parizerul, sunca si conservele de peste vandute in magazinele din Romania sunt mai slabe nutritional si mai bogate in... grasimi.
Asta ar fi o problema pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni si sunt obligate sa urmeze o dieta stricta, cum e in cazul diabeticilor.
Oficialii se feresc sa dea numele vreunui producator, ca sa nu mai vorbim de faptul ca s-a verificat doar daca e respectata eticheta nu si daca... un sortiment de branza sau o conserva de peste din magazinele nemtesti are sau nu o alta reteta pentru acelasi lant de supermarketuri de la noi.
Testele facute au costat o gramada de bani. Nereguli s-au gasit... masuri... nu se pot lua.
Nemtii pretind prin lege un minimum de 65% carne si in conserve, cremwursti, parizer sau sunca. La noi...
"Aceste produse nu prezinta pericol pentru sanatatea consumatorului. Nu avem niciun temei legal pentru a le elimina din piata"
Discutia, cat se poate de serioasa despre bunastarea consumatorului roman, a fost cam plictisitoare pentru unii.
O asociatie care lupta pentru protectia consumatorului roman a facut publica o analiza proprie din care reiese ca in Romania exista diferente majore de calitate la multe produse.
De pilda, in sucul de portocale regasim mult mai putin suc de fructe, iar ciocolata are mai multe E-uri ca in Vest.
"Eu ca ministru ma gandesc cum sa recoltez graul... sa facem paine din el... De aia am zis sa facem azi conferinta, ca maine nu ma mai gasiti... suntem in camp"