UPDATE: "Am decis sa-mi prezint demisia primului ministru pentru a evita implicarea Ministerului Afacerilor Interne intr-un scandal public in prag de alegeri. Resping cu tarie acuzatiile aduse şi sunt la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea oricarei situatii. Mentionez ca toate faptele prezentate sunt anterioare mandatului meu, iar procurorul de caz a avut acces la toate documentele necesare instrumentarii cauzei, inclusiv la cele clasificate secret de stat", spune ministrul Petre Toba intr-un comunicat de presa transmis joi seara.

 

Redam in continuare comunicatul integral al DNA:

In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizării Presedintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, respectiv TOBĂ PETRE, ministru al Afacerilor Interne, in legătură cu săvârsirea infractiunii de favorizare a făptuitorului, in perioada in care a detinut functia ministerială.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmăririi penale fată de Tobă Petre ministru al Afacerilor Interne are in vedere imprejurarea că, in acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

La data de 1 aprilie 2016, in contextul in care, la Directia Natională Anticoruptie se afla in instrumentare dosarul 20/P/2016 (care ulterior a fost trimis spre judecare, vezi comunicat 634/VIII/3 din 11 mai 2016), Tobă Petre, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, a refuzat declansarea procedurii de declasificare partială a unor documente. Solicitarea procurorilor, formulată in conformitate cu prevederile Codului de procedură penală si cele din domeniul informatiilor clasificate, viza câteva paragrafe din ordine emise la nivelul ministerului, privind normativele a căror incălcare a fost retinută in sarcina functionarilor acuzati penal in legătură cu gestionarea fondurilor operative.

Concret, in prezenta cauză, s-a constatat că ministrul Afacerilor Interne Tobă Petre a refuzat, in mod discretionar, declansarea procedurii de declasificare a unor normative a căror incălcare vizează continutul constitutiv al infractiunilor de abuz in serviciu si deturnare de fonduri, adică intr-o situatie in care este exclusă protectia informatiilor clasificate, conform art. 3 din Legea nr. 182/2002, privind protectia informatiilor clasificate, intrucât ar conduce la ignorarea art. 10 din Declaratia Universală a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil care include dreptul de informare asupra acuzatiei penale).

TotodatA, necesitatea declasificArii normativelor anterior mentionate are la bazA si prevederile art. 137 din Constitutia României, potrivit cArora gestionarea si controlul fondurilor institutiilor publice trebuie reglementate prin normative neclasificate, respectiv prin legi.

Lipsa de transparentA in administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea in derizoriu a destinatiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securitAtii nationale. Din probele cauzei a reiesit cA au fost cumpArate bunuri care nu au nicio legAturA cu interesul general de maximA importantA pentru care au fost alocate fondurile operative (cAsute de pApusi cu nisipar si tobogan, in valoare de 7.000 lei, cArti de joc, darts cu sAgeti, arcuri de tir, plase de tir, mingii de volei in valoare de circa 4.000 lei, bandA de alergare, in valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, in valoare de circa 17.000 lei, stilouri in valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cArti in editii de lux, legate in piele, pe comandA, mese festive ale ofiterilor neoperativi ai D.I.P.I.).

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Relevant este cA, in situatii absolut similare (deturnarea fondurilor pentru protectia martorilor si, respectiv, deturnarea fondurilor operative), ministrul TobA Petre a procedat complet diferit: a declasificat normativele M.A.I. in dosarul nr. 596/P/2015, dar a refuzat solicitarea procurorilor in dosarul nr. 20/P/2016. Astfel, ministrul TobA Petre a dat curs, in luna ianuarie 2016, solicitArii Directiei Nationale Anticoruptie si a declasificat normele privind administrarea si controlul fondurilor pentru protectia martorilor, gestionate de o structurA a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Oficiului National pentru Protectia Martorilor (O.N.P.M.), o parte dintre norme fiind absolut identice cu cele referitoare la administrarea fondurilor operative, fondurile gestionate de O.N.P.M. fiind o categorie specialA de fonduri operative. Dosarul respectiv nr. 596/P/2015 a fost trimis spre judecare (vezi comunicat nr. 80/VIII/3 din 1 februarie 2016).

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si un numAr de 9 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmArire penalA.

Prezenta cerere de efectuare a urmAririi penale intrA sub incidenta art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana fatA de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmAririi penale beneficiazA de prezumtia de nevinovatie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si