Schimbare majoră de la 1 noiembrie 2023, prin limitarea plăților cash. Românii care au de plătit sume mai mari de 5.000 de lei trebuie să apeleze la transfer bancar sau să facă plată prin card.

Citește și: VIDEO- Plățile cash vor fi limitate de miercuri, 1 noiembrie. Românii din mediul rural, cei mai afectați: "Este destul de dificil să-ți faci un cont la bancă dacă stai în mediul rural și trebuie să mergi la oraș"

Dacă vreți să cumpărăți cu plata cash produse mai scumpe de 5.000 de lei, un sfert din diferența achitată peste limita legală va ajunge la stat, sub formă de amendă!

Cele mai mari probleme vor fi întâmpinate de românii din mediul rural sau de cei din orașele sărace ale țării.

Nu toți au card bancar în aceste medii, dar există situații în care trebuie să plătești sume mai mari - fie că e vorba de cumpărarea de lemne pentru iarnă sau de serviciile funerare.

Ce riscă românii care achită cash sume mai mari de 5.000 lei

Nerespectarea noilor prevederi privind plățile cash de mai jos constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în condiții care să constituie infracțiuni penale, spune textul de lege.

Aceste contravenții se sancționează cu  amendă de 25% din suma încasată sau plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de noua lege, dar nu mai puțin de 500 lei. 

Plățile cash, limitate la 5.000 sau 10.000 lei

Plățile cash, limitate la 5.000 sau 10.000 lei

[Sursa foto: Captură KANAL D]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

În cazul societăților comerciale, se percep amenzi de la 15.000 lei la 20.000 lei pentru nerespectarea unor prevederi privind plățile cash.

Potrivit noii legi, se pot face încasări şi plăţi în numerar între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei- vezi documentul aici.

În plus, plăţile către persoanele juridice se vor putea face în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană. 

Ce spune premierul Marcel Ciolacu despre măsura limitării plăților cash. "Ce om în activitate nu are card?"

Premierul Marcel Ciolacu consideră că măsura limitării plăţilor cash la 5.000 de lei nu va afecta cetăţenii obișnuiți.

„Cum vreţi să combat eu evaziunea? Dacă ai cea mai mare evaziune din Europa, te uiţi la televizor şi vreţi un prim-ministru care vine ca o babă să se plângă la dvs.? Aoleu, ce mă fac? Dacă avem cea mai mare evaziune, dacă se fură cu portbagajul, şpagă, cum, spuneţi-mi mie?", a declarat premierul la Romania TV.

Potrivit premierului, limitarea plăților cash reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale.

"Ăla pe care l-ai prins îl iei şi-l bagi la puşcărie. Ăla pe care nu l-ai prins spuneţi-mi mie ce face cu banii, dacă el e limitat, cum îşi ia el Ferrari, cu sacoşă? Cum cheltui banii, domnule, din şpagă, dacă tu ai limitat 5.000

lei? Pe lucruri mici”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

marcel ciolacu plati cash

Marcel Ciolacu este convins că nu vor exista probleme cu plata în bani cash nici la cumpărăturile făcute la piaţă.

[Sursa foto: Facebook]

Șeful Guvernului este convins că nu vor exista probleme cu plata în bani cash nici la cumpărăturile făcute la piaţă.

„Merg la fiecare tarabă şi cumpăr de 5.000 (de lei- n.r.). Dacă nu-mi ajunge, îmi iau soţia cu mine, mai cumpără şi ea de 5.000, mai vine şi fiul, mai cumpără şi el. Cine interzice cash-ul? Cine intră în casă la om să-l întrebe ce cash are? Treaba lui! Treaba fiecăruia!"

Marcel Ciolacu, revoltat pe "cipurile pe care ni le bagă în creier, antenele care-s 5G şi ne urmăresc noaptea în case"

Marcel Ciolacu crede că plata cu cardul este generalizată în România anului 2023, astfel încât nu vor fi probleme speciale în acest sens. 

Șeful Executivului a criticat propaganda care îi sperie pe români cu tot felul de teme false, inclusiv această dispariție a cash-ului: 

„Ce problemă are omul de rând, omul care are banii declaraţi? Ce om în activitate în acest moment nu are card? Domnule, ce se întâmplă la ţară? Măi mincinoşilor, nu se întâmplă nimic, nu păţeşte nimeni nimic, nu obligă pe nimeni statul! Nu ia nimeni, nu desfiinţează cash-ul! Cu cipurile pe care ni le bagă în creier, cu antenele care-s 5G şi ne urmăresc noaptea în case... Trebuie să ieşim din logica asta! Nu mă las de ei! Nu mă las până nu îmi duc reforma bugetară, până nu modific legislaţia cu evaziunea fiscală. Astea sunt priorităţile României! Poate să urle!”, s-a dezlănțuit premierul în emisiunea TV.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si